Printaj ovu stranu
nedjelja, 10 Mart 2013 02:19

IFC projekat u sjedištu ZDK

 

U okviru projekta Međunarodne finansijske korporacije IFC, članice grupacije Svjetske banke, “Poboljšanje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini”, u sjedištu ZDK je upriličeno predavanje o Regulatornoj reformi i pripremi Inventara.

 

Predavanje Slađane Karavdić- Kočević, za predstavnike kantonalnog organa uprave, obuhvatalo je regulatornu reformu na kantonalnom nivou, pojam administrativnog postupka i njegove elemente, pripremu inventara administrativnih postupaka- smjernice, popunjavanje formulara za prijavu administrativnog postupka, prikupljanje, provjera i arhiviranje inventara i komunikacija.

 

Premijer Fikret Plevljak je, ovom prilikom, istakao da je Vlada ZDK, poslije duže analize, potpisala ugovor sa IFC-om u okviru kojeg će, u narednih 13 mjeseci, raditi na poboljšanju poslovnog okruženja u BiH.

 

-Nema napretka bez inozemnih ulaganja, a najveća prepreka tome jeste loše poslovno okruženje. Pokušali smo da popravimo takvu atmosferu, al’ nažalost ne ide. Odgovornost jeste na Vladi ZDK, ali najveći problem, u poslovnom okruženju, jesu ljudski resursi. Mi to moramo promijeniti i očekujem vašu saradnju. Posljednji statistički podaci pokazuju da se zaposlenost u realnom sektoru smanjuje, a u svim ostalim sektorima povećava i tako slabimo ekonomsku osnovu od koje svi živimo. Ovakva predavanja ćemo pratiti ljudskim resursom, sve dok ne stvorimo profesionalan i stručan tim koji će biti na usluzi građanima i privredi, istakao je premijer Plevljak.

 

Neki od ciljeva projekta “Poboljšanje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini” su smanjivanje rizika i troškova poslovanja čime se poboljšava poslovno okruženje i povećava konkurentnost lokaliteta, poboljšanje uvjeta za život građana kroz povećanje direktnih investicija i povećanje izvoza, unaprjeđenje uvjeta za poslovanje pravnih subjekata kroz pojednostavljenje administrativnih postupaka i kvalitetnije pružanje usluga.

 

IFC je realizirao projekat “Jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou” je sproveden u period 2007 -2011. u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji. Novim projektom “Poboljšanje poslovnog okruženja u BiH”, u prvom krugu, reforma je sprovedena u Unskosanski kanton, općinama Tuzla, Bosanska Krupa i Srebrenik, a drugi krug obuhvata: Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, te općine Živinice, Vitez i Teslić.

 

Pres služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)