19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 22 Februar 2013 10:30

Uspješna bh.humana misija u Siriji

Sedmočlana ekipa bosanskohercegovačkih humanitaraca iz Bihaća, Sarajeva, Travnika i Zenice danas je uspješno okončala planirane aktivnosti u vezi s dostaviom pomoći za izbjeglice i raseljena lica iz Sirije. Projekat prvog bh. konvoja, pod sloganom "Bosna za Siriju", osmislilo je i realizovalo Udruženje "Solidarnost" iz Bihaća, u saradnji s turskom fondacijom IHH.


U realizaciji ovog projekta pomogla su im udruženja Pomozi ba, AHI, "Miris", "Selam", "Dirhem", "Knjiga-izvor"  i "Tesnim". Akcija je inicirana početkom druge polovice decembra 2012. godine, a okončana je nepunih dva mjeseca kasnije. Realizovana je u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu. U spomenutom periodu skupljena je 41 tona pomoći, od čega je oko polovice bilo brašno, dok su drugu polovicu činili šećer, ulje, riža, tjestenina, odjeća, obuća, posteljina, deke, mesne prerađevine, slatkiši, śkolski pribor i sredstva za higijenu.


Novčana sredstva u iznosu od 25,000 eura uplaćena su na račun Fondacije IHH. Taj dio pomoći iskorišten je za kupovinu 1.500 ćebadi i 1400 paketa s potrepštinama za bebe i u potpunosti je prebačen na teritoriju Sirije. Manji dio te pomoći aktivisti spomenutih udruženja podijeli su u četvrtak, 21. februara raseljenim licima iz Sirije smještenim u pomoćnim seoskim objektima i vikendicama na području nekoliko naselja u sjeverozapadnom dijelu Sirije.


Dio grupe bh. Humanitaraca posjetio je i dva kampa: Atma, gdje boravi oko 3.500 raseljenim lica iz Sirije i veliki kamp Kerama. Tu, kao i u Atmi, pod šatorima boravi 17.500 stradalnika koji su tu našli utočište, nakon što su morali napustiti svoje domove unutar Sirije. Dan ranije pomoć je dijelljena u gradu Rejhanli, u regiji Hataj, gdje boravi oko 40.000 Izbjeglica iz Sirije. Ekipa u kojoj su Zemira Gorinjac, predsjednica Udruženja "Solidarnost" i aktivisti tog udruženja: Midhat Kasap, koji je i vođa puta, te Sabaha Gradinović i Mirsad Bajramović, te Elvir Karalić iz Udruženja Pomozi ba, Damir Faruk Oručević, iz Udruženja "Miris" i Anel Mameledźija, predstavnik Udruženja AHI, u petak, 22. februara trebalo bi da krene u pravcu Bosne i Hercegovine.


Značajnu pomoć u Hataju pružili su im Salih Džengiz i Fedžerat Erdinč - predstavnici IHH. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, uz hiljade građana, organizatori konvoja zahvalnost duguju nekolicini preuzeća iz gradova u kojima su organizovane akcije prikupljanja pomoći za Siriju, općinama Bihać i Zenica, bibliotekama iz Tešnja i Zenice, hiljadama građana iz Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Travnika, Novog Travnika, Bužima, Bosanske Krupe, Cazina, Visokog, Zavidovića, Tešnja, Kaknja, Zenice... Posebna zahvalnost pripada volonterima nabrojanih udruženja, kao i onima koji su osigurali prostor za smještaj prikupljene humanitarne pomoći.