19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 23 Februar 2013 05:23

Kako ćete se moći izjasniti

 

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović u razgovoru za Fenu govori o aktivnostima Zavoda na pripremi popisa stanovništva, utvrđenim rokovima, popisnici, nedostacima probnog popisa i kartografskoj podlozi popisa stanovništva i domaćinstava u BiH

 

Federalni zavod za statistiku (FZS), kako ističe direktorica Bajramović, daje puni doprinos pripremama popisa stanovništva polazeći u cijelosti od profesionalnog pristupa, a nikako s bilo kakvim političkim konotacijama. Istakla je da se pripremne aktivnosti mogu obaviti na vrijeme i u skladu s utvrđenim rokovima te da bi bilo nedopustivo da dođe do prolongiranja popisa.

 

Poslovi koje treba uraditi do oktobra 2013. godine, po njenim riječima, navedeni su u Okvirnom planu aktivnosti. Centralni popisni biro (CPB) usvojio je Okvirni plan aktivnosti (s izdvojenim mišljenjem predstavnika Republike Srpske o pojedinim planiranim aktivnostima).

 

- Entitetske statističke institucije dužne su dostaviti svoje planove aktivnosti CPB-u na usvajanje, a rok za usvajanje je 25. februar ove godine. Federalni zavod za statistiku je uradio detaljan plan aktivnosti - istakla je Bajramović.

 

Na pitanje šta je pokazala analiza probnog popisa te koji su nedostaci uočeni i na šta su se uglavnom odnosile primjedbe Međunarodnog monitoringa, direktorica Bajramović je odgovorila da se glavni nedostatak u provođenju probnog popisa odnosio na organizaciju pojedinih faza provođenja popisa.

 

Tu se radi, kako je dodala, o neblagovremenom donošenju nekih rješenja koja su zajednička za institucije za statistiku  (obuke za državne/entitetske instruktore iz tri institucije trebale su biti zajedničke, tako da je neposredno prije popisa odlučeno da će obuke biti odvojene, javna kampanja, izvještaji s terena u toku odvijanja popisnih aktivnosti su kasno pripremljeni, pojedine faze nisu bile detaljno razrađene, dostava prvih rezultata, prijem materijala u centar za obradu i drugo).

 

Govoreći o elementima popisnice, posebno u dijelu koji se odnosi na senzibilna pitanja etničke pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjeg jezika, Bajramović je istakla da će osoblje koje će direktno raditi na provođenju popisa na terenu biti obučeno da upoznaje građane BiH da mogu da se o tim pitanjima izjasne na jedan od načina kako je ponuđeno na upitniku ili na neki drugi način, i o zakonskoj mogućnosti da nisu obavezni izjašnjavati se u vezi s navedenim pitanjima.

 

- Kod tih pitanja ima prostora i načina da se upiše svaki odgovor onako kako građani žele, uz neposredni uvid ispitanika i uz potvrđivanje usaglašenosti izjave ispitanika s onim što je upisano, potpisom ispitanika - naglasila je Bajramović.

 

Što se tiče loga i slogana popisa, Bajramović je kazala da još nije donesena odluka o konačnom izgledu loga, ali da je tekst slogana usaglašen.

 

Povodom različitih informacija u vezi  s popisom stanovništva u medijima o navodno neriješenim pitanjima i poteškoćama koje mogu dovesti u pitanje provođenje popisa u novom zakazanom zakonskom terminu u oktobru, gdje se između ostalog spominju problemi s kartografskom dokumentacijom i entitetskom crtom razgraničenja, direktorica Bajramović ističe zajednički stav Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove i Federalnog zavoda za statistiku BiH da kartografska dokumentacija za teritorij Federacije BiH nije, niti će biti problem i prepreka za predstojeći popis.

 

Podsjetila  je da entitetske uprave za geodetske poslove uz koordinaciju s Agencijom za statistiku BiH treba da utvrde broj objekata u međuentitetskom pojasu.

 

U tom dijelu pojasa, koji se tiče Federacije BiH, nalazi se 541 objekt, odnosno 549 domaćinstava što može biti oko 1.500 osoba. Pretpostavka je da se i na dijelu RS-a nalazi približan broj objekata, domaćinstava i stanovnika, što znači da se oko tri hiljade stanovnika nalazi u tom pojasu.

 

U okviru popisa, status objekata i stanovnika se može posebno tretirati, a definitivna identifikacija međuentitetske crte razgraničenja riješit će status objekata i osoba u tom pojasu. Imajući u vidu broj objekata i stanovnika te mogućnosti pronalaženja prijelaznih rješenja za popis objekata i stanovništva u navedenom graničnom pojasu, smatraju u Federalnoj upravi za geodetske poslove i FZS, jasno je da međuentitetska crta razgraničenja nije prepreka održavanju popisa stanovništva.

 

U nastavku razgovora Bajramović je istakla da je FZS zajedno s drugim dvjema institucijama za statistiku uključen u sve faze priprema za provođenje popisa i kadrovski i tehnički daje doprinos ovom državnom projektu.

 

- Paralelno radimo na dodatnom osposobljavanju osoblja (obuka za IT osoblje) i na tehničkoj opremljenosti FZS-a. Međutim, ljudski kapaciteti su nedovoljni. Sadašnja situacija nedostatka osoblja se prevazilazi prekovremenim i napornim radom uposlenih koji istovremeno moraju obavljati i tekuće poslove koji proizilaze iz Plana rada. Nažalost, prema zaključcima Vlade FBiH, ovakav angažman osoblja u vidu prekovremenog rada, ne može se platiti - kazala je ona.

 

Što se tiče finansijskog aspekta popisa stanovništva, Bajramović je kazala da u prijedlogu izmjena Zakona o popisu, kada je u pitanju član 39., nije došlo do izmjene minimuma potrebnih sredstava u ukupnom iznosu od 42 miliona KM, (samo je izvršena preraspodjela za 2015. i 2016. godinu), s tim da se planira valorizacija iznosa u skladu sa stopom inflacije za svaku godinu, a što je, također, u skladu sa Zakonom o popisu.