18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Februar 2013 18:45

Sindikati: nove tužbe su moguće

 

Ukoliko ne budemo imali adekvatan socijalni dijalog na području kantona koji ne poštuju kolektivne ugovore, mi ćemo i dalje morati posezati za pravnim lijekovima, tužbama, protiv izvršnih i zakonodavnih organa i na taj način obeštetiti ono što smo časno i pošteno zaradili – rekli su na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH. Naime, tema današnje konferencije za medije bila je presuda Općinskog suda u Sarajevu koji je 24. januara 2013. godine donio presudu protiv Zeničko-dobojskog kantona u sporu s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja BiH. Novinarima su se obratili Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, Filip Čelar, dopredsjednik sindikata, te Mirzet Pozderović, član Glavnog odbora sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i predsjednik KOTK.

 

Poručili su javnosti da Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja osim što pozdravlja ovu sudsku odluku, još jednom poziva vlade svih nivoa da Sindikat prihvate kao ravnopravnog socijalnog partnera, da priču o kolektivnim ugovorima postave na ravnopravne osnove. Ukoliko nije moguće da se u ovom trenutku pojedine odredbe kolektivnih ugovora ostvare, Sindikat je spreman pristupiti pregovorima kojima bi se aneksirali kolektivni ugovori na određeno vrijeme. Naglašeno je da bi time zaštitili budžete kantona od dodatnih utuživanja po osnovu granskih kolektivnih ugovora, sudskih troškova, „ali je činjenica da Sindikat nema adekvatnog sagovornika“. Šatorović je pojasnio da tužbeni zahtjevi po osnovu kolektivnog ugovora iznose oko četiri miliona KM, na mjesečnom, odnosno više od 48 miliona KM na godišnjem nivou, računajući sudske troškove i zatezne kamate, a za takvu situaciju odgovornost snosi isključivo izvršna i zakonodavna vlast ZDK-a.

 

- Kao predstavnici sindikata mi ne želimo da likujemo zbog ove presude, ona treba da bude prije svega upozorenje kantonalnim vladama, upozorenje Vladi FBiH da se moraju poštivati propisi, ono što je potpisano na obostrano zadovoljstvo i da se samo uz saglasnost obiju strana mogu stavljati van snage, odnosno u nekom slučaju mijenjati – rekao je Šatorović.

 

Naglasio je da predstoji pravna borba da ono što je presuđeno na osnovu važećih kolektivnih ugovora, “bude i nadoknađeno i isplaćeno”. Smatraju da je došlo vrijeme da se socijalni partneri konačno počnu baviti uspostavom kvalitetnog socijalnog dijaloga, a sve radi rješavanja nagomilanih problema na novu kantona, poštivanjem i primjenom važećih kolektivnih ugovora, poštivanjem presuda sudova po osnovu kolektivnih ugovora, kao i pokretanjem procedura za aneksiranje granskih kolektivnih ugovora.

 

Općinski sud u Sarajevu je 24. januara ove godine donio presudu kojom je utvrdio da odredbe člana 31.32. Kolektivnog ugovora nisu ništavne i protivne Ustavu, prinudnim propisima ili moralu, već da su nastupile okolnosti koje otežavaju ispunjenje ugovora, navodeći da su kolektivni ugovori u skladu sa članom 111. i 121. Zakona o radu neposredni izvori radnog prava, koji kao takvi djeluju kao zakon i da se isti u skladu sa članom 120. stav 1. Zakona o radu mogu otkazati na način pod uvjetima predviđenim tim kolektivnim ugovorima.