Printaj ovu stranu
četvrtak, 31 Januar 2013 14:39

Muftija uručio priznanje Spahiću

 

U okviru obilježavanja mjeseca rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s., muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović danas  je u svom Uredu u Zenici organizirao svečani prijem u čast dosadašnjeg zamjenika reisu-l-uleme h. hfz. Ismet ef. Spahića. Tom prilikom, h. hfz. Ismet ef. Spahiću muftija zenički dodijelio je nagradu i priznanje za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice.


 

Svečanom prijemu su prisustvovali i prof. dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF u Zenici, doc. dr. sc. Suvad Isaković, član Sabora IZ u BiH, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, Muhamed Begagić, predsjednik IO MIZ Zenica i Edin Kavazović, sekretar muftije zeničkog.

 

Nakon što se prisutnim zahvalio na odzivu na svečani prijem, muftija zenički u svojoj besjedi, između ostalog, istakao je: ''Uvaženi h. hfz. Ismet efendija, ovo je samo simbolično priznanje za ono što ste uradili za Islamsku zajednicu i muslimane. Vi ste svojim životom pokazali i nama i budućim generacijama kako se voli zajednica i kako treba biti spreman na žrtvu u odbrani dostojanstva i prava muslimana. Mi smo ovim činom htjeli kazati da ste vi i dalje dio nas i da ćemo i ubuduće računati na vašu pomoć i podršku u našim aktivnostima''. H. hfz. Ismet ef. muftiji zeničkom zahvalio se riječima: ''Hvala vam što me niste zaboravili i hvala vam što cijenite ono što sam radio''.

 

Hafiz Ismet ef. Spahić je rođen 1940. godine u Puhovcu kod Zenice. Gazi Husrev-begovu medresu završio 1959. godine u Sarajevu. Završio prvi stupanj Ekonomije u Zagrebu 1968. godine. Studij nastavio u Beogradu. Imamsku dužnost počeo u Visokom 1962. godine. Od 1965. do 1978.g. bio glavni imam na području Odbora islamske zajednice Visoko. Muderis kitraeta u Gazi Husrevbegovoj medresi od 1978. g. Hifz položio 1980. g. Prvim imamom i hatibom Gazi Husrev-begove džamije imenovan 1985. godine. Za zamjenika reisu-l-uleme izabran 1993. godine. Objavljivao u Preporodu i u drugim islamskim listovima i časopisima. Objavio knjigu hutbi po kojima je posebno cijenjen među našim muslimanima. Istaknuti sudionik svih pozitivnih kretanja u Islamskoj zajednici. Uživa nepodijeljeno poštovanje u našem narodu na razvijanju islamske svijesti Bošnjaka.

 

Za zamjenika reisu-l-uleme ponovo je izabran 25. septembra 2005. godine i na toj dužnosti je bio do kraja 2012. godine, kada je penzionisan.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)