28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 Januar 2013 03:52

Udžbenici bosanskog u Australiji

 

U saradnji s Institutom za jezik Sarajevo i Izdavačkom kućom BH Most, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo je 300 udžbenika i knjiga, namijenjenih bosanskohercegovačkim učenicima i nastavnicima koji žive u Australiji. 

 

Prilikom uručenja knjiga direktoru ureda Udruženja Kupujmo i koristimo domaće - Kvalitetno proizvedeno u BiH u Australiji Adnanu Teletoviću, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izrazio je uvjerenje da će ova donacija biti u funkciji jačanja svijesti bh. djece u Australiji o vlastitome maternjem jeziku, kulturi, identitetu, tradicijskim vrijednostima bh. društva. 

 

- Veza s domovinom najpouzdanije se čuva putem jezika. Stoga, vjerujemo da će ova donacija u udžbenicima i knjigama na maternjem jeziku biti korak na ispunjenju tog cilja, rekao je ministar Mašić izrazivši zahvalnost svim entuzijastima i humanistima. 

 

Projekt je iniciralo Udruženja učitelja bosanskog jezika koji podučavaju bosanskohercegovačku djecu u Melbournu, Geelongu i Adelaidu. 

 

Pored ministra Mašića, uručenju udžbenika i knjiga prisustvovali su i književnik Hadžem Hajdarević, u ime Instituta za jezik Sarajevo i Muhidin Čolić, direktor Izdavačke kuće BH Most, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.