28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 08 Januar 2013 09:59

Zagađenje, mjerači, vijeće..

 

Ugradnjom moderne opreme za monitoring zagađenja, sa mjernim stanicama koje će biti postavljene na tri gradske i prigradske lokacije, kao i displejima koji će očitavati satne prosjeke zagađenosti zraka, Zenica će, nakon mnogo vremena riješiti jedan od najvećih problema sa kojima se suočava kao središte teške industrije, najavio je načelnik Oćine  Zenica Husejin  Smajlović. Montaža savremene opreme počela je krajem 2012. i biće završena do marta ove godine.

 

" U posljednje tri godine ozbiljno razmišljamo o načinu vršenja kvalitetnog monitoringa kad je u pitanju zrak u Zenici. Nažalost, do sada nismo našli mnogo 'domaće pameti' koja bi nam u tome pomogla, pa smo ovaj projekat pokrenuli i uskoro ćemo ga privesti kraju, zahvaljujući dobroj komunikaciji sa regijama u Italiji",  izjavio je Smajlović. Načelnik  Općine Zenica rekao je da se radi o projektu vrijednom 1.3 miliona KM, za koji je studiju izvodljivosti izradila firma 'Enviroment Park' iz Torina. Dodao je da će uspostavom sistema monitoringa zagađenosti zraka u Zenici, Općina vratiti povjerenje građana u dobre namjere izvršne vlasti, kada je ekologija u pitanju, a ukazivanjem na značaj problema zagađenja staće se ukraj izgovorima nadzornih organa za nepoduzimanje odgovarajućih mjera prema industrijskim i drugim zagađivačima. 

 

"Nismo zadovoljni podrškom u nabavci opreme, međutim mi smo zatvorili tu priču. Ipak, smatramo da ne bi bilo boljeg primjera doprinosa uspostavi kvalitetnijeg života i okoliša, ukoliko to viši nivoi vlasti žele, od usmjeravanja dodatnih sredstava u projekat uspostave monitinga zagađenja u Zenici. Nadam se da će ovu poruku razumjeti oni o kojima govorim i da će nam dati ono što su obećali,  izjavio je načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović. Dolazak federalnog inspektora za okoliš u Zenicu  je rezultat dugotrajnog insistiranja na tome, kazao je jučer Jusuf Duraković, član Općinske komisije za okoliš. 

 

- Prvenstveni zadatak inspektora za okoliš trebao bi biti da prati emisije iz pogona velikih zagađivača kao što je ArcelorMittal Zenica. On nije rješenje, ali jeste dodatni pritisak na zagađivače da vode računa o emisijama štetnih materija kako ne bi plaćali kazne, kazao je Duraković. On navodi da je fiksna stanica Univerziteta bila dosta nepouzdana, a sa tri mjerne stanice Instituta „Kemal Kapetanović“, dobijani su rezultati mjerenja sa odgodom od 24 sata, pa se nije moglo reagovati na vrijeme.  Predsjedavajući Općinskog vijeća Zenica Nebojša Nikolić jučer je potvrdio da će 22. januara biti održana tematska sjednica o problemu aerozagađenja.

 

- Polazni dokumenti za raspravu bit će izvještaj stručnog tima Instituta „Kemal Kapetanović“ o stanju zagađenosti zraka posljednjih godina, kao i prezentacija Općinske komisije za okoliš o do sada realizovanim aktivnostima kompanije ArcelorMittal Zenica po izdatima okolinskim dozvolama, pojasnio je Nikolić. Eko forumu Zenica  jučer se javio i Arcelor Mittal Zenica (AMZ). U dopisu se navodi da će AMZ tokom januara organizovati poseban sastanak rukovodstva ove kompanije i Eko foruma Zenica. Sve reakcije uslijedile su nakon što se krajem prošle pred općinom i Mittalom okupilo nekoliko hiljada Zeničana, tražeći konačno djelovanje nadležnih i čišći zrak. 

 
(agencije, rtvze, ekoforum)