19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 27 Decembar 2012 23:17

Zeničanke protestvovale u SA

 Grupa bivših radnika zeničke RK „Bosna“ mirno je protestovalo ispred Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, tražeći da im se vrati njihova imovina, uveže radni staž i vrate radna mjesta. Faruk Balijagić, advokat  radnika, istakao je da su na taj način pokušale skrenuti pažnju bh. javnosti na sistematsku korupcju u BiH. Balijagić napominje da se ovaj slučaj već punih pet godina prikriva i naglasio da to nije i jedini, upozorivši da bi kao i brojni prije njega, mogao zastarjeti, što znači da se za situaciju u kojoj su radnici, niko ne bi mogao krivično teretiti. Činjenica je da je zenička 'Bosna' prodana za mizernu svotu, a radnice ostale na ulici, kaže Balijagić, te dodaje da je jedan od razloga okupljanja u Sarajevu korumpiranost pravosudnog sistema u Zenici.

 

Ključnu odgovornost u pravosuđu BiH snosi Visoki predstavnik koji,  toleriše "ovakav pravni haos i vladavinu korupcije u BiH". Slijedeći korak će biti demonstracije pred uredom Visokog predstavnika koji treba da primjeni svoje bonske ovlasti po pitanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koje je  izabralo ovakve tužioce i ovakve sudije koji tolerišu visoki nivo korupcije.

 

Današnji mirni protesti radnika zeničke 'Bosanke' sa zahtjevom da im se vrati njihova imovina, uveže radni staž i vrate radna mjesta, danas su trebali biti okončani sastankom u Tužilaštvu bez prisustva novinara, što je advokat radnika odbio, navodeći da javnost treba biti upoznata sa situacijom te da novinarima ne smije biti zabranjen pristup sastanku. /Z.R.-rtvze/

Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba