Printaj ovu stranu
četvrtak, 27 Decembar 2012 07:01

Pregled spašava život

U BiH godišnje od tumora dojke oboljeva oko 1.700 žena, a neuspije se izboriti sa istom bolešću više od njih 600. Ovi podaci nažalost ne brinu puno one koji u opisu posla imaju zdravlje stanovništva, a time i žena. Ako u BiH svaki dan umiru skoro dvije žene od raka dojke, onda bi za to trebala da zvone sva zvona na uzbunu. Ali nažalost nije tako.

 

I sredstva informiranja u vrh svojih info-emisija stavljaju crnu hroniku i saobraćajne nezgode, a bolest koja tako nemilosrdno napada žene, neki i ne registriraju. Nacionalnog programa za borbu protiv raka dojke u BiH nema, a u nekim zdravstvenim ustanovama žene, i kada se odluče na mamografski pregled, na isti moraju da čekaju najmanje pola godine. U nekim većim zdravstvenim centrima postoji samo jedan mamograf (primjer Zenica), a neki su vrlo često radi kvarova duže van upotrebe.

 

Najnovija svjetska istraživanja ukazuju da je rak dojke izlječiv u impozantnih 90% slučajeva, ali pod uslovom da se na vrijeme otkrije. A za to je potrebno da se obezbjede tehničke i kadrovske predpostavke, te da se žene ne ustručavaju, već da agresivno zahtijevaju liječnički i mamografski pregled. Tako bi sigurno mnoge preduprijedile opaku bolest, koja je najzločudniji tumor u žena u svijetu, pa i u BiH. Očito je da nam je neophodan program borbe protiv tumora dojke, ali i ozbiljan rez u zdravstvenom sustavu koji se pokazuje neučinkovitim u zaštiti žena od opake bolesti kojoj su izložene.Treba otvoreno reći da je i do žena. One moraju znati da im pravovremeni pregled može spasiti život.

 

 

PRESS

Fondacija „Sanela Redžepagić“

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)