28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Decembar 2012 10:18

Liga pravih muškaraca

Edukativno-informativni događaj unutar kampanje UN-a u BiH ''Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama“, namijenjen srednjoškolcima trećih i četvrtih razreda, održan je danas u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Poznati muškarci, članovi Lige pravih muškaraca, osnovane u okviru ove kampanje kako bi aktivno učestvovali u borbi protiv nasilja nad ženama, susreli su se sa mladim Zeničanima, s kojima su razgovarali o raznim oblicima nasilja.

 

Prikazan je edukativni dokumentarni film o programu Inicijativa mladića ''Budi muško, mijenjaj pravila“, Asocijacije XY, koji se bavi različitim oblicima vršnjačkog nasilja.
''Svakodnevno se svi trebamo zalagati protiv bilo kojeg oblika nasilja'', izjavio je Hazim Begagić, direktor zeničkog pozorišta i član Lige pravih muškaraca, koji se susreo danas sa zeničkim srednjoškolcima.  Svi članovi Lige pravih muškaraca potpisali su Deklaraciju muškaraca protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

 

Agencije Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini pokrenule su kampanju pod nazivom ''Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama“ koja je dio globalne UNiTE kampanje generalnog sekretara UN-a Ban ki-Moona i koja promoviše ulogu zajednice i društvenu odgovornost kada je u pitanju prevencija nasilja i podstiče proces promjene postojećih stavova društva.  U fokusu je 16 dana aktivizma, koji su počeli 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.  Program aktivnosti Lige pravih muškaraca biće realizovan do 8. marta 2013. godine.