Printaj ovu stranu
četvrtak, 15 Novembar 2012 06:49

Kavazović umjesto Cerića

Ceremonija inauguracije i uručenja menšure, svečanog dokumenta koji se potvrđuje da je određena osoba izabrana za reisu-l-ulemu, započet će danas dolaskom odlazećeg reisa Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića i novog reisa Huseina ef. Kavazovića u Gazi Husrev-begovu džamiju. Nakon podne namaza ašeru će proučiti hafiz Aziz Alili, a kratki zikir hafiz Mensur Malkić i horovi. Programom menšure predviđeno je da Muharem Hasanbegović pročita Odluku Izbornog tijela o izboru reisa, koju će novom reisu Kavazoviću uručiti predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, a novi reis Husein ef. Kavazović položit će zakletvu.

 

Predviđeno je da dosadašnji reis Mustafa ef. Cerić i reis Husein ef. Kavazović održe prigodan govor povodom dodjele menšure. Na kraju programa dovu će proučiti hafiz Ismet ef. Spahić, a potom će okupljeni u Gazi Husrev begovoj džamiji čestitati reisu-l-ulemi. Izborno tijelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 23. septembra 2012. godine izabralo Husein ef. Kavazovića za reisu-l-ulemu. Ovom menšurom se Kavazović ovlašćuje da obavlja dužnost reisa u skladu s propisima Šerijata, odredbama Ustava Islamske zajednice u BiH i državnim zakonima. Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović za reis-l-ulemu Islamske zajednice u BiH izabran je na mandatni period od sedam godina.

 

Prvi intervju reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina efendije Kavazovića bit će ekskluzivno emitiran u četvrtak, 15. novembra, na programu BHT1. Reis Kavazović govorit će o stanju bh. muslimana danas, islamofobiji, nehumanosti bh. društva u procesu traženja nestalih, oklijevanju zajednice da prizna grešku u Gluhoj Bukovici, izolaciji muslimana u Gornjoj Maoči, odnosu prema Islamskoj zajednici u Srbiji i Sandžaku, obrazovanju u vjerskim i svjetovnim školama, te pokretanju biznisa unutar struktura Islamske zajednice.

Intervju će na programu biti u 20.00 sati, saopćeno je iz BHT1.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)