22 Oktobar 2021
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 Oktobar 2012 07:31

Kako do mađarskog državljanstva

Jovan Todorović, koji uči mađarski u jednoj od privatnih škola u Novom Sadu, kaže za Dojče vele da mađarski uči da bi dobio mađarsko državljanstvo. „Da se ne lažemo, to državljanstvo mi prvenstveno treba da bih imao mogućnost da odem iz Srbije negdje u inostranstvo, da bih mogao da radim i živim iole normalnije nego li u Srbiji“, priznaje Todorović. Melinda Ladišić, šefica novosadske Mesne kancelarije CMH, organizacije koja se bavi davanjem pravnih savjeta i u vezi sa državljanstvom, kaže, međutim, da mađarski nije lako naučiti, pa samim tim nije lako ni komunicirati sa komisijom prilikom predaje zahtjeva za državljanstvo.

 

„Jako je teško što se toga tiče, zato što nema pravila šta se pita. Znači, prilikom predaje dokumenata nema pravila koja se pitanja postavljaju. Službenici traže opštu komunikaciju, mogu o bilo čemu da razgovaraju, bilo šta da pitaju. A pošto je mađarski jedan od najtežih jezika, ja sumnjam da oni koji tri, četiri, pet meseci pohađaju te kurseve mogu tako dobro da savladaju jezik“, navodi Ladišićeva. Međutim, ima i glasina da osobe koje veoma skromno poznaju mađarski jezik takođe mogu dobiti državljanstvo. Generalni konzul Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš ranije je demantovao takve navode i rekao da je zadatak nadležnih da prilikom preuzimanja dokumentacije da provjeravaju i zapažaju da li neko tečno govori mađarski jezik, ili ne. On je ipak priznao da su negdje nadležni službenici više strogi a negdje manje, naročito ako uoče da neko ne zna najbolje mađarski jezik, ali u njemu živi „mađarski identitet“ i želja da nauči šta je mađarska kultura. Jovan Todorović, međutim, kaže da mu dosta dobro ide učenje. „Pošto učim još od januara ove godine, sad sam već u završnici tog osnovnog nivoa i dosta dobro ide“, kaže on.


Pored mađarskog jezika, uslov je i da se dokaže da kandidat za državljanstvo ima rodbinske veze sa onima koji su rođeni u nekadašnjoj Ugarskoj, kaže Melinda Ladišić.
„Drugi uslov je da imaju mađarsko porijeklo, odnosno da su preci rođeni na teritoriji bivše velike Mađarske. To se može dokazati sa izvodima iz matične knjige rođenih, umrlih, ili sa nekom drugom dokumentacijom, na osnovu koje se može utvrditi da je ta osoba rođena ili živjela na teritoriji velike Mađarske“, objašnjava ona. Jovan Todorović je magacioner veoma skromnih primanja, a mađarsko državljanstvo vidi kao put ka boljem životu. „Preživljavam. Sa svoje 34 godine živim sa majkom i da nije tako, ne bih uopšte mogao da preživim“, navodi on. Dakle, ako vam je neko rođen u Vojvodini, koja je do 26. jula 1921. godine bila dio Ugarske, imate prvi preduslov da dobijete državljanstvo. Ako vam je neko rođen u Bačkoj u periodu od 11. aprila 1941. do 20. januara 1945. godine, kada je prilikom podjele Jugoslavije među okupacionim silama ona pripala tadašnjoj Mađarskoj – takođe ispunjavate uslov za državljanstvo!

 

Autor: Dinko Gruhonjić-DW