Printaj ovu stranu
utorak, 18 Septembar 2012 03:42

Izbor novog reisa 23.09.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Safet Softić potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da je sve spremno za održavanje zasjedanja Izbornog tijela, a koje će 23. septembra izabrati novog reisu-l-ulemu IZBiH. Podsjetimo, birat će se između tuzlanskog muftije Huseina ef. Kvazaovića, travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića, te sarajevskog muftije Huseina ef. Smajića.


U Sarajevu će danas biti održana sjednica Komisije za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i Ustavne komisije Sabora IZBiH, gdje će biti utvrđen tačan broj članova Izbornog tijela. Pretpostavlja se da će biti oko 380 članova. Oni će tajnim  glasanjem izabrati novog duhovnog poglavara Bošnjaka

"Sve spremno da se inšallah izbori izvrše", kazao je Softić. Izborno tijelo čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, predsjednici mešihata

Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa. 

"Tajno glasanje će se održati u prvom krugu izbora za reisu-l-ulemu. U prvom krugu jedan kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu od ukupnog broja članova Izbornog tijela da bi bio izabran. Ukoliko nijedan od trojice ne dobije većinu od ukupnog broja, onda se pristupa drugom krugu izbora u koji ulaze dva prvoplasirana iz prvog kruga. Između njih se glasa u drugom krugu", rekao je Softić za AA.

Softić je iz pozicije predsjednika Sabora, koji je po funkciji i predsjednik Komisije za provođenje izbora za resu-l-ulemu, ocijenio da je dosadašnji tok izbora protekao na zadovoljavajući način.

"Ja do ove faze moram izraziti zadovoljstvom svim što se dešava unutar Zajednice i odati zahvalnost kandidatima koji su, zaista, po mojoj ocjeni, bili na visini odnosa prema IZBiH i kandidaturi za časnu funkciju. Sve je proteklo kako je trebalo biti. Sitnih detalja ima, ali ne zavrjeđuju komentar. Generalno dosadašnji tok izbora je protekao dostojanstveno i kako je hajr za zajednicu. Uvjeren sam da će poslije ovih izbora jedinstvo Zajednice biti jače no prije. Donijet će novu energiju koja će učvrstiti jedinstvo i dati impuls onom što je emanet zajednice", kazao je Softić.

Primopredaja dužnosti između ranijeg poglavara IZBiH dr. Mustafe ef. Cerića i novog reisu-l-uleme, kako je planirano, održat će se 19. novembra ove godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

“Dvije decenije reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića”

Povodom skorog završetka mandata reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića na funkciji poglavara muslimana u Bosni i Hercegovini sutra, 18. septembra 2012. godine, u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu bit će održana svečanost “Dvije decenije reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića”.

Tom prilikom bit će promovirana knjiga o radu i djelovanju reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i Islamske zajednice u BiH u proteklom dvadesetogodišnjem periodu. O knjizi i uopće o liku i djelu reisu-l-uleme Cerića, kako je najavljeno, govorit će ugledni međunarodni i domaći učenjaci, vjerski velikodostojnici i aktivisti, te druge značajne ličnosti iz društvenog života naše zemlje.

Knjiga je objavljena u izdanju Centra za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, a uredili su je Aziz Kadribegović, Ahmet Alibašić i Ekrem Tucaković. U sklopu promocije pod pokroviteljstvom Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) biće prezentiran likovni projekt profesora Mehmeda Akšamije, člana BANU-a.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)