27 Septembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Septembar 2012 00:39

Zašto se ćuti o izboru reisa?

Muftija zenički Ejub Dautović i muftija ljubljanski Nedžad Grabus uputili su saopštenje u kome se pitaju "Zašto mediji šute o izboru reisu-l-uleme?" Sabor IZ raspisao je izbore za najvažniju funkciju u Islamskoj zajednici u BiH i zakazao sjednicu na kojoj će se odlučivati o tom pitanju danas, 8.septembra. Agencije su u više navrata prenijele izjave predsjednika Sabora IZ Safeta Softića o tom pitanju. U procesu predlaganja kandidata i u iščekivanju sjednice Sabora, na kojoj će se birati kandidati za drugi krug izbora za tu funkciju, mediji Islamske zajednice nisu ponudili javnosti dovoljno informacija o kandidatima za reisu-l-ulemu.

 

Portal Rijaseta Islamske Zajednice nije objavio ni biografije kandidata niti je predstavio osnovne ideje iz njihovih programa za obnašanje te funkcije.

- Zato izražavamo svoje nezadovoljstvo i protestiramo u svojstvu članova Rijaseta IZ i zahtijevamo od uredništva medija IZ, posebno portala rijaset.ba da se posveti pitanjima u Islamskoj Zajednici i omogući da članovi IZ imaju pravovremenu informaciju o najvažnijem pitanju za IZ u ovom trenutku. Nedopustivo je da se prema pitanju izbora za reisu-l-ulemu najsavremeniji elektronski medij odnosi na takav način, navodi se u reakciji mr. Ejuba Dautovića, muftije zeničkog i dr. Nedžada Grabusa, muftije ljubljanskog i predsjednika Mešihata IZ-e u Sloveniji .