19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Septembar 2012 01:33

Malteški vitezovi na Boračkom

Premijer Plevljak ugostio je predstavnike njemačke humanitarne organizacije „Malteški vitezovi“, koji su već izvjesno vrijeme prisutni humanitarnim radom na sjeveru Zeničko- dobojskog kantona. Na prijedlog premijera Plevljaka, koji je uvijek isticao vrijednost mlade populacije u bh. društvu, otvorila se mogućnost saradnje sa Odredom izviđača u Zenici, koja bi trebala rezultirati razmjenom skauta BiH i Njemačke. 


Nakon razgovora u sjedištu Zeničko- dobojskog kantona, “Malteški vitezovi” Juhannes Hilse, Jurgen Brigel i Rainer Stahl (Štal) su, u pratnji šefa ureda premijera Dženana Begovića i predstavnika Saveza izviđača Zenica, posjetili izviđački kamp na Boračkom jezeru.


Predstavnici Saveza izviđača Zenica su gostima iz Njemačke pokazali sve sadržaje izviđačkog kampa na Boračkom jezeru koji su na usluzi izviđačima tokom ljetnog boravka, od kuhinje i mjesta za ručavanje, ambulante, mokrog čvora, drvene kuće, prostora za šatore, do bungalova. Prezentiran im je i projekat izgradnje izviđačkog doma sa sportskim terenom, te su upoznati sa aktivnostima kupovine zemljišta uz postojeći kamp.


“Malteške vitezove” je zanimala opremljenost kampa, program tokom boravka izviđača na Boračkom jezeru, organizacija odlaska na plivanje, kao i nadzor nad djecom koja borave u ljetnom kampu. Nakon razgovora saznali su da se organizacija boravka zeničkih izviđača na Boračkom jezeru ne razlikuje od organizacije bilo kojih evropskih izviđačkih izleta sa kojima Savez izviđača Zenica, sa višedecenijskom tradicijom, održava izuzetne kontakte.

 

Pres služba ZDK