Printaj ovu stranu
srijeda, 29 Avgust 2012 11:21

Poziv CZ-a školama

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem: 

 

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 68 poziva građana, koji izražavaju negodovanje, zbog ispuštanja dimova i plinova iz pogona „Arcelor Mittala“ u Zenici.

Na području Kantona saobraćaj se na svim putnim pravcima odvija bez većih poteškoća osim na dionicama sa aktuelnim radovima. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Na području Kantona javni red i mir narušen je u 8 slučaja, zabilježeno je 3 krivična djela i 10 saobraćajnih nezgoda. Snabdijevanje električnom energijom na području Kantona je uredno.Na području Kantona snabdijevanje vodom je uredno, osim na području općina Maglaj, Zavidovići i Tešanj, gdje je uvedena redukcija isporuke vode u noćnim satima.  Vodostaj rijeka na području Kantona je ispod normalnog.

 

Povodom posljednja 3 zemljotresa koja su se desila u zadnja 24 sata, na području općine Zenica, KUCZ-e, uputila je preporuku resornom Ministarstvu za obrazovanje nauku kulturu i sport ZDK-a, da u okviru svoje nadležnosti da upute prema obrazovnim ustanovama školama/fakultetima, da nastavno osoblje posveti jedan školski čas sa početkom nove školske godine na upoznavanju učenika/studenata o postupcima u slučaju potresa.
KUCZ-e, je još krajem 2011 godine svim osnovnim školama dostavila plakat sa sadržajem „Kako se zaštiti u školi od potresa“ i plakat „Požar – bez panike napusti školu“. Također dostavljen je jedan broj brošura „Smjernice za zaštitu od požara u školskim ustanovama „.
KUCZ-e, štampala je letak „Jeste li pripremljeni za slučaj potresa“, koji je distribuiran građanima i putem lokalnih novina. Cilj ove preporuke da se učenici upoznaju sa vrstom opasnosti (zemljotresa) i kako u datoj situaciji trebaju postupiti da se zaštite, te da se spriječi pojavni oblik kod ljudi strah, koij može prerasti u paniku.  Predmetni letak i druge infomacije su dostupni i na web stranici KUCZ-e. www.cz.zdk.ba


Zenički vatrogasci vrše dovoz vode za gašenje požarišta na području Lašve – Dusina, (koji je lokalizovan i postepeno se vrši njegova likvidacija), ugasili su požar elektro stubova u Lašvi, na području mjesta Gradište gasili su požar niskog rastinja i šiblja (Negraj) na području naselja Banlozi, Kanal Crkvičko brdo i Bijeli put ugasili su požar trave i niskog rastinja, ugasili su požar smetljarnika u zgradi ulica Jevrejska i na području Čajdraša ugašen je požar sijena.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)