28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Avgust 2012 07:11

Navodnjava li iko naše njive?

Ovogodišnja suša u BiH poharala je gotovo sva poljoprivredna dobra u našoj zemlji i na mnogim napravila stopostotnu štetu. Iako još nisu napravljene precizne analize, poljoprivrednici procjenjuju da će se šteta na usjevima mjeriti iznosom između 500 miliona i milijarde maraka. Iako je naša zemlja isprepletena rijekama - Drina, Bosna, Sava, Vrbas, Ukrina - iz godine u godinu ponavlja se ista priča.


U BiH postoje četiri agencije za riječna područja, ali poljoprivrednici tvrde da oni ne rade ništa pa, iako naša zemlja leži na vodi, ne postoje akumulaciona jezera niti vodu ima ko usmjeriti i dovesti do mjesta gdje je neophodna. Profesor hidrotehnike na Banjalučkom univerzitetu i direktor HE Dabar Radivoje Bratić kaže da se ne usuđuje ni praviti procjene koliko se procentualno navodnjava teritorija u BiH, ali da je to "nedopustivo malo".

 

- Navodnjavanje je naša nasušna potreba i još sutra moramo početi raditi na tome. Osim izgradnje sistema, mi moramo formirati višenamjensku akumulaciju, jer u suprotnom nećemo imati odakle osigurati vodu - objasnio je Bratić. Iako bi BiH iz vlastitih resursa mogla prehraniti većinu, ako ne i cjelokupno svoje stanovništvo, stručnjaci ističu da moramo promijeniti i svoj odnos prema hrani.

 

- Najveći cilj BiH treba biti eliminacija uvoza hrane, jer je možemo proizvesti sami. Neophodan nam je strateški pristup sistemu navodnjavanja ako to želimo napraviti - dodao je Bratić. U maju ove godine Svjetska banka odobrila je BiH kredit od 40 miliona dolara za projekt unapređenja sistema navodnjavanja, što će biti najveća investicija ove vrste u našoj zemlji.


Stručnjaci Svjetske banke ocjenjuju da, "uprkos plodnom zemljištu i mogućnosti za ostvarivanje visokih prinosa u BiH, nedostatak objekata za navodnjavanje negativno se odražava na produktivnost". U prosjeku, svake godine gubici prinosa usjeva kreću se od 20 do 40 posto, zavisno od dijela zemlje, dok je petina radne snage u BiH zaposlena u poljoprivredi. Poljoprivrednici ocjenjuju da će rezultati izgradnje sistema iz ovog kreditnog aranžmana biti vidljivi tek za deset godina.

 

- Mi ne navodnjavamo ništa. Nešto malo povrće i voće, a na prste jedne ruke se mogu nabrojati površine pod kukuruzom koje se navodnjavaju. Sve zajedno, to je ispod 0,5 posto teritorija - kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac.


Svjetski lider u primjeni visokih tehnologija u poljoprivredi je Izrael, koji s tek pet litara kiše po kvadratnom metru godišnje podmiruje dvije trećine potreba za hranom. Sva hrana proizvodi se uz pomoć sistema za navodnjavanje. Stručnjaci velike državne firme iz Izraela, koja je razvila sistem navodnjavanja u pustinji, nedavno su obišli žitnice u Lijevče polju i Posavini te ponudili projekt za ovo područje.


Dnevni avaz / Autor B. SPASENIĆ