19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Avgust 2012 14:59

BiH 6. u svijetu po edukaciji?

U današnjem globaliziranom svijetu mnoge kompanije i institucije ulažu značajna sredstva u dodatnu obuku svojih uposlenika, kako bi povećali efikasnosti i produktvnost.

Prema najrelevantnijim statističkim podacima, Bosna i Hercegovina se nalazi u samom vrhu kada je u pitanju procenat uposlenika koji prolaze razne vidove obuke unutar firmi.

Prema izvještaju Svjetske banke (WB) u periodu 2002-2010., kojim je tretiran procenat uposlenika koji prolaze dodatnu obuku i različite programe edukacije, Bosna i Hercegovina se nalazi na 6. mjestu u svijetu.

 

Od zemalja u regiji zapadnog Balkana, poslije BiH, slijede: Slovenija koja je na 35. mjestu, Srbija na 48., Hrvatska na 68., Crna Gora na 78., Albanija na 91. i Makedonija na 93. mjestu. Od ostalih zemalja u okruženju, Bugarska je 64., Turska 67., Rumunija 79. i Mađarska 97. Osim Bosne i Hercegovine, među deset država u kojima najveći broj uposlenika prolazi dodatnu obuku, nalaze se Kina, kao najbolje rangirana, a slijede Tajland, Irska, Češka, Estonija, Ekvador, Kolumbija, Argentina i Gvajana. 

 

Od deset najbolje rangiranih država, po četiri su iz Evrope i Južne Amerike, što ove dvije regije čini područjima u kojima je najveći procenat uposlenika koji prolaze razne obuke i programe edukacije. Od ostalih zemalja u svijetu, Rusija je 24., Malezija 30., Njemačka 51. i Grčka 90. Indonezija je posljednja na listi zemalja čiji uposlenici imaju obuku i dodatnu edukaciju. Osim Indonezije, među posljednjih 10 zemalja u kojima je zabilježen najmanji broj uposlenika kojima je dostupna obuka su Mađarska koja je 97., a slijede Gruzija, Jemen, Laos, Panama, Azerbejdžan, Nepal i Pakistan. 

 

Istraživanje Svjetske banke odnosi se na period od 2002. do 2010. godine. Rezultati istraživanja su bazirani na procentu stalnih uposlenika koji prolaze zvaničnu obuku i programe edukacije u firmama i kompanijama u zemlji, prenosi u nedjelju agencija Anadolija.