Printaj ovu stranu
srijeda, 08 Avgust 2012 16:49

Posjeta Pravoslavnoj crkvi

Premijer Fikret Plevljak i predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić posjetili su pravoslavnu crkvu „Rođenja presvete Bogorodice“ u Zenici gdje su razgovarali sa jerejom Bojanom Glišićem. Povod susreta bila je inicijativa premijera Plevljaka o iznajmljivanju poznatog objekta „Sokolana“, u krugu pravoslavne crkve u Zenici, koji bi u konačnici služio omladini Zeničko- dobojskog kantona.

 

- Želja nam je da objekat „sokolane“, nekadašnjeg pozorišta, iznajmimo na duži period, u kojem bi ga detaljno rekonstruirali, s ciljem otvaranja Kantonalnog kompleksa studentsko- omladinskog centra. Uz rekonstrukciju objekta radilo bi se i grijanje, hidroizolacija, praćena infrastrukturnim popravkama, kako bi se dobilo reprezentativno mjesto koje bi služilo omladini Kantona, kazao je premijer Plevljak.

 

Ideja o ponovnom stavljanju u funkciju nekadašnjeg pozorišta u Zenici ranije je prezentirana Svetozaru Pudariću, potpredsjedniku Federacije BiH. Kako je istakao jerej Bojan, pravoslavnoj crkvi u Zenici je u interesu da se „Sokolana“ obnovi, ali da će o inicijativi premijera Plevljaka upoznati Nikolaja Dabrobosanskog i vladiku Grigorija.


Pres služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)