Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 25 Juni 2012 05:15

Šišić i Plevljak o kreditu

Direktor Kantonalne bolnice Zenica dr. Ibrahim Šišić uputio je pismo Vladi i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona u kojima traži da se ubrza realizacija projekta izgradnje energetskog, intenzivnog i centralnog operativnog bloka, koji će se finansirati iz kredita Austrijske vlade u iznosu od 14,5 miliona eura. 


- Ne radi se samo o razvojnom projektu već osiguranju uvjeta za normalno funkcioniranje bolnice, jer sada imamo deset sala na deset strana koje ne mogu zadovoljiti naše potrebe – pojasnio je Šišić u izjavi za Radio Zenicu.

 

Podsjetimo, projekt je pokrenut još 2006. godine, međutim realizacija je usporena zbog tenderskih procedura ali i nepostojanja političke saglasnosti u ovom kantonu. Za isporučioca opreme izabrana je austrijska firma “Odelga”, ali je Vlada nedavno zatražila da se uradi revizija naručene opreme.
- Urađena je revizija narudžbi, a sada se čeka da Vlada uradi rekonstrukciju finansijskog koštanja projekta. Smatram da je krajnje vrijeme da se ovom problemu ozbiljno pristupi i nađe rješenje – kazao je Šišić.


Premijer ZDK Fikret Plevljak izjavio je kako Vlada ZDK čini sve da “održi u životu” kredit Austrijske vlade.
- Slijede pregovori s firmom “Odelga” oko vrste opreme i cijena. Kredit Vlade Austrije nije sporan – kazao je Plevljak.
Kako je predviđeno, izgradnja objekata novih blokova zeničke bolnice najvjerovatnije će se finansirati iz kredita Razvojne banke Federacije

Posljednje od

Povezani članci (by tag)