Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 18 Juni 2012 09:51

Istraga protiv komesara policije

Grupa nezadovoljnih policajaca iz Zeničko – dobojskog kantona uputila je anonimno pismo SIPA-i, federalnom i kantonalnom MUP-u, te našem listu, potpisavši se kao «policajci kukavice», opravdavajući svoj strah stanjem u ovoj instituciji. U devet tačaka u pismu policajci navode niz teških kršenja zakona, koje uključuju prikrivanje i «montiranje» krivičnih djela, falsifikovanje, lažno predstavljanjei zloupotrebe. Pismo je naslovljeno na Nezavisni odbor za kontrolu rada policijskog komesara, čiji predsjednik Avdija Spahić nam je potvrdio da je zaprimio pismo.

 

- Procedure u zakonu su jasne. Zbog teških navoda i optužbi uputio sam pismo Uredu za pritužbe javnosti, koji treba i mora slučaj predati na istraživanje Odjelu unutarnje kontrole MUP-a. Insistiraću da se procedura provjera izvrši do kraja, te ukoliko bude elemenata teškog kršenja propisa, zatražiću smjenu komesara, kazao nam je Spahić. On je potvrdio i navode iz pisma da su policajci prije tri mjeseca također pisali i navo dili nepravilnosti.

 

- I u prošlom slučaju postupio sam istovjetno, ali povratnu informaicju još nisam dobio, kazao je.

 

Između ostalog, policajci navode slučaj prikrivanja krivičnog djela nanošenja teških povreda, u kojem je počinilac jedan kantonalni funkcioner SDA. Slučaj je zataškan, a nakon više mjeseci, napadnuti «nagovoren» da pormijeni iskaz kako je «sam pao», iako je slučaj mjesecima vođen kao napad. Navodi se da je slično postupljeno i u slučaju privilegovanog policijskog službenika kojem je «oprošteno» krivično djelo, ali i policajca, protiv kojeg nije povedena istraga iako je zadokumentovano njegovo krivično djelo.

 

Navode se i navodni raskalašeni odlasci komesara i njegovih saradnika službenim džipovima u lov, krivotvorenje dokumentacije za naplatu putnih troškova, nepokretanje istrage iako se navodno zna da jedan visoki policijski dužnosnik ima falsifikovane diplome o radnoj spremi...

Na kraju, spomenut je i slučaj nezakonitog primanja policijskih službenika u MUP ZDK. O ovom slučaju, po nalogu federalnog Tužilaštva, istragu već provodi Tužilaštvo Srednjebosanskog kantona, a protekle sedmice svoje iskaze su dali članovi Komisije koju je imenovala Uprava policije.


- Upoznat sam sa sadržajem pisma i istražnim radnjama. Ne želim prejudicirati ishod, ali ne želim bilo šta da skrivamo. Sugerisao sam da se svi navodi detaljno provjere i da se postupi kako zakon nalaže, kazao je za «Sedmicu» Rifat Delić, ministar unutrašnjih poslova ZDK.


- Znam za tu anonimku. Ja svakog dana dobijem jednu, neke su protiv mene, neke protiv drugih osoba. Ne bi bilo u redu da se ja preko novina pravdam da je u jednom od devet slučajeva predmet u tužilaštvu, da je u drugom slučaju stvar inspektora, ne određujem ja procedure. Ima tu stvari koje nemaju veze sa mnom, a ako neko tvrdi da ima, ima Ured za profesionalne standarde, Ured za pritužbe javnosti, neka svako radi svoj posao. Znam da je skoro svako od nas bio predmet tih istraga i tu bis e moj komentar završio, kazao je za naš list komesar Bečirović.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)