Printaj ovu stranu
petak, 02 Januar 2015 22:36

BiH: Košarka u 2014.

Seniorska košarkaška reprezentacija je u protekloj, 2014. godini odigrala odlične kvalifikacije. Uspjeli smo ostvariti sve četiri pobjede i ostvariti siguran plasman na Europsko prvenstvo koje će biti odigrano u četiri zemlje, a to su : Francuska, Hrvatska, Latvija i Njemačka. Naša reprezentacija će svoje utakmice igrati u francuskom Montpeilleru gdje će za cilj imati prolazak prve grupne faze. Naši protivnici na Europskom prvenstvu će biti domaćin Francuska, Rusija, Izrael, Poljska i Finska.

 

Pripreme za kvalifikacije smo počeli 30. juna 2014. godine. Novi selektor naše reprezentacije Duško Ivanović je okupio naše Zmajeve i pripreme su startate. Njemu je u kvalifikacijama asistirao Nenad Trajković, a poslije se priključio i Alen Abaz. Od samog početka smo imali veliki broj problema sa povredama. Nihad Đedović nije mogao igrati, a poslije su redom otpadali Dalibor Peršić, Miroslav Todić, Nikola Gajić, Marko Jošilo i ostali.

 

Priključio nam se i Muhamed Pašalić, te Milan Milošević i krenuli smo u bitke za Eurobasket. Prije toga smo savladali Crnu Goru i Bjelorusiju, a poraženi od Italije na turniru u Sarajevu. No, na kraju smo postali pobjednici ovog Međunarodnog košarkaškog turnira, a poslije toga su uslijedila tri poraza na turniru u Italiji. Dvije pobjede u prijateljskim duelima protiv Švedske su bile pokazatelj da naša reprezentacija spremno dočekuje kvalifikacije.

 

Prvi meč smo odigrali u Londonu i porazili Veliku Britaniju rezultatom 80:67. Briljirao je kapiten Mirza Teletović sa 25 poena, 6 skokova i 2 asistencije. Elmedin Kikanović i Nemanja Mitrović su dodali po 12 poena, dok je Andrija Stipanović ubacio 10 poena i imao 4 asistencije. Potom je na red došao meč protiv Islanda u grotlu tuzlanskog Mejdana. Naši momci su porazili Island rezultatom 72:62. Mirza Teletović je ovaj put imao još bolji učinak. Ubacio je čak 29 poena, imao 12 skokova, dok je Marko Šutalo dodao 11 poena i 3 skoka.

 

Navijači u Mejdanu su napravili vrhunsku atmosferu i još jednom potvrdili da naša država posjeduje najbolje navijače na svijetu. Na red je došao i meč protiv Velike Britanije u Sarajevu. Ova pobjeda nam je bila potrebna i iz razloga što bi sa njom osigurali plasman na Europsko prvenstvo. Dobili smo meč rezultatom 74:68, a ponovo je Teletović predvodio naš tim sa 25 poena. Marko Šutalo je dodao 14 poena, a Elmedin Kikanović imao 12 poena.

 

Sjajna atmosfera je vladala i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a puna Skenderija je ispratila naše momke na Europsko prvenstvo. Utakmicu na Islandu smo odigrali bez Mirze Teletovića, ali smo ponovo došli do trijumfa. Vodio nas je kapiten u ovom meču Elmedin Kikanović sa 24 poena i čak 16 skokova, dok je Andrija Stipanović ubacio 13 poena i imao 8 skokova. Marko Šutalo i Nemanja Gordić su na ovom meču ubacili po 15 poena. Našu reprezentaciju su u kvalifikacijama predstavljali: Muhamed Pašalić, Nedim Buza, Andrija Stipanović, Marko Šutalo, Stefan Glogovac, Nemanja Gordić, Elmedin Kikanović, Mirza Teletović (kapiten), Miralem Halilović, Nemanja Mitrović, Milan Milošević, Adin Vrabac, Draško Albijanić i Draško Knežević.

 

Naša reprezentacija ima za cilj da nakon prvog debitantskog nastupa daleke 1993. godine u Njemačkoj ostvari plasman u drugi krug. Nadamo se da će svi naši pozvani igrači biti zdravi i da ćemo ostvariti ovaj sigurno veliki uspjeh. Grupa je vrlo zahtjevna, ali je sigurno da Zmajevi mogu do ovog uspjeha na klupi sa jednim od najboljih europskih trenera, Duškom Ivanovićem, njegovim pomoćnicima. Ne treba zaboraviti ni sjajni ljekarski tim naše reprezentacije koji je i ovaj put na sjajan način obavio svoj zadatak.

 

FRANCUSKA, DOLAZIMO!

 

HVALA SVIM NAVIJAČIMA NA VELIKOJ PODRŠCI!

 

BASKET.BA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)

Medij