Printaj ovu stranu
subota, 01 Novembar 2014 12:29

Foto: Memorijal M.Serdarević

Danas je u Zenici otvoren II MEMORIJALNI ŠAHOVSKI  TURNIR „MUHAMED SERDAREVIĆ“. Organizator turnira je ŠK „Čelik“ iz Zenice. Prijavilo se 76 takmičara, pa se tražio „sto više“ da bi se smjestili i rasporedili svi šahisti u Šahovskom domu. Da podsjetimo, na prvom Memorijalu „Muhamed Serdarević“ učestvovalo je 35 igrača.

 

Turnir je otvorio sin rahmetli Muhameda, Haris Serdarević, a prvi potez povukao unuk Muhameda Serdarevića, Tarik Serdarević.  Pored ostalih, na turniru učestvuju i četiri Internacionalna (IM), sedam FIDE majstora i dva velemajstora (GM) (Milan Vukić i Dalibor Stojanović, pobjednik nedavno održanog 8.šahovskog pojedinačnog prvenstva ŠSFBiH , održanog u Zenici). Igra se devet kola po švicarskom sistemu, uz tempo igre od 15 minuta, po FIDE pravilima za ubrzani šah. Sudija na turniru je Sejfudin Miskić, a operater Belmin Miskić.

 

-„Muhamed Serdarević je 1968. godine postao član ŠK “Željezničar” Zenica, a već u martu iste godine učestvuje na turniru za sticanje IV kategorije koju, osvajanjem trećeg mjesta od 14 učesnika, uspješno stiče. Nakon dugogodišnjeg niza uspješnih turnira i partija, u februaru 1989. godine u tekstu Vlastimira Jovića se prvi put spominje kao “novopečeni nacionalni majstor”, te je stekao titulu MK. Na 18. Kantonalnom prvenstvu završenom 23.07.2011. godine u konkurenciji 27 igrača, nakon 7 odigranih kola po švicarskom sistemu, pobijedio je Muhamed Serdarević sa 6 poena (bez poraza). Dana 16.09.2012. godine prestalo je da kuca plemenito srce našeg dragog prijatelja i uzora Muhameda Serdarevića. Hvala ti za sve što si učinio za nas. Posljednji pozdrav upućuju ti tvoji šahovski prijatelji koji te nikada neće zaboraviti. (“Naša riječ”, septembar 2012.)“.

 

E.Imamović za Zenicablog

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju sa otvaranja
 
 
 
...

Posljednje od

Povezani članci (by tag)