27 Januar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 Septembar 2014 03:36

Zmajići imaju sjajnu budućnost

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je osmo mjesto na Evropskom prvenstvu A divizije koje se prošlog mjeseca održavalo u Latviji. Iako je pred selektora Emira Halimića postavljen cilj opstanka u elitnoj diviziji evropske omladinske košarke, reprezentacija BiH je na tom prvenstvu napravila korak dalje i plasirala se među osam najboljih ekipa starog kontinenta. Halimićevi izabranici, među kojima se nalazilo i nekoliko košarkaša godinu mlađih od starosne granice (1998.), upisali su pobjede protiv Hrvatske, Grčke i Litvanije, ali u drugoj fazi takmičenja nisu imali snage da se nose s nekima od tradicionalno najjačih reprezentacija Evrope.

 

- Naš osnovni cilj je bio opstanak u A diviziji, ali uspjeli smo otići dalje od toga. Ipak, uslijedio je pad u našoj igri, bili smo istrošeni, a proradio je i ''bosanskohercegovački mentalitet'' zbog kojeg se prelako zadovoljimo postignutim uspjehom. Šteta, jer siguran sam da smo neke utakmice mogli dobiti, a sigurno smo bili kvalitetniji od nekih ekipa, kao što je Italija - kazao je Halimić. Sve muške košarkaške selekcije BiH od ove godine nastupaju u evropskoj A diviziji. Juniorskoj reprezentaciji BiH od prošle sezone pridružila se i kadetska u elitnom rangu, a od ovog ljeta i mlada (U20) reprezentacija BiH predvođena sjajnim NBA centrom Jusufom Nurkićem. Halimić ističe da je budućnost bh. košarke nastupanje igrača od kadetske do seniorske konkurencije u razredu najboljih ekipa Evrope, što je krucijalano za razvoj talentovanih bh. košarkaša koji priliku za napredovanje rijetko imaju u domaćim takmičenjima.

 

- Veoma je bitno da košarkaši iz BiH već sa 16 godina počnu igrati jake turnire. Nije isto igrati u domaćim bh. prvenstvima i utakmice protiv renomiranih evropskih ekipa. Uspjesi svih bh. selekcija su plod višegodišnjeg rada. Prije tri godine smo morali moliti za prijateljske utakmice, a danas nam pozivi stalno dolaze, što znači da su i druge zemlje prepoznale da se u bh. košarci nešto radi. Jako je bitno da se djeca od 16 godine počnu navikavati da igraju utakmice protiv najboljih - naglasio je Halimić. Osvrnuo se i na nastupe 15-godišnjeg Džanana Muse, najboljeg strijelca reprezentacije BiH i cijelog evropskog prvenstva.

 

- Musa je igrao po 40 minuta, a godinu je dana mlađi od ostalih igrača. Potencijal koji se krije u tom dječaku je ogroman, a na njemu je da nastavi trenirati. Sigurno je da mu je ovo prvenstvo predstavljalo ogromno iskustvo, vjetar u leđa koji će moći iskoristiti iduće godine u istoj kategoriji košarkaša. Nija mala stvar biti godinu mlađi i najbolji strijelac EP-a - objasnio je Halimić. Musa je u prosjeku postizao 23 poena po meču, uz 6,3 skoka i 3,3 asistencije. Mladi košarkaš sarajevskog KK Koš velika je nada bh. košarke i za očekivati je da će i u narednim takmičenjima biti nosioc igre bh. selekcija za koje bude nastupao.