Printaj ovu stranu
petak, 15 Avgust 2014 05:51

Laikertu stipendija MOK-a

 Olimpijski komitet (OK) Bosne i Hercegovine (BiH) velikom upornošću i zalaganjem uspio je za troje rezultatski najkvalitetnijih olimpijaca Marka Rudića,  Igora  Laikerta i Tanju Karišik obezbijediti zavidne stipendije za učešće na Zimskim olimpijskim igrama Pyeongchang 2018. godine, saopćio je Olimpijski komitet BiH. 

 

Stipendije su obezbijeđene iz Fonda Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), na čemu je Olimpijski komitet BiH, u ime bosanskohercegovačkih sportista i sportskih saveza BiH, izuzetno zahvalan.  Naziv stipendije je ''Interim školarina'' i operativna je od 1. augusta 2014 godine što predstavlja neophodnu podršku sportistima skoro ćetiri godine pred Olimpijske igre. 

       

Dobitnici stipendije Marko Rudić (alpsko skijanje), Igor Laikert (alpsko skijanje) i Tanja Karišik (biatlon i ski trčanje) dobivaće mjesečne stipendije u iznosu od 1.000,00 USD (američkih dolara) i trajat će do početka Olimpijskih igara ukoliko rezultati takmičara, koje će kontinuirano pratiti MOK i Komisije za vrhunski sport OK BiH, budu zadovoljavajući. 

 

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine će nastaviti sa iznalaženjem mogućnosti za dodjelu stipendija i drugim potencijalnim kandidatima za Zimske olimpijske igre Pyeongchang 2018. godine, iako u okviru svoje djelatnosti, kao nebudžetski korisnik i udruženje građana, OK BiH nije nadležan za finansiranje BiH sporta i sportista. 

       

Finansiranje vrhunskih sportista i Olimpijskog komiteta BiH je u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnih entitetskih ministarstava. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)