Printaj ovu stranu
subota, 03 Maj 2014 20:45

KK Kengur: rezime sezone

KK KENGUR-JEDAN OD NAJUSPJEŠNIJIH SPORTSKIH KOLEKTIVA U GRADU ZENICI - Košarkaški klub Kengur iz Zenice već godinama važi kao jedan od nauspješnijih sportskih kolektiva u gradu Zenici. Klub je osnovan 1998 godine i bio je jedan od prvih klubova poslije rata u Bosni i Hercegovini koji su počeli sa popularizacijm i promocijom košarke.


Primarni cilj kluba je popularizacija košarke i vrijednosti sportskog duha kod djece i omladine.Osnivač i koordinator kluba je Enver Jahić koji je uspješni profesor sporta i tjelesnog odgoja i jedan od najpoznatijih trenera u Bosni i Hercegovini koji je bio prvak sa košarkaškim klubom Zenica Metalno u sezoni 1994/1995 što i danas predstavlja najveći uspjeh muške zeničke košarke.



Za deceniju i pol djelovanja,stotine i hiljade dječaka i djevojčica otkrile su tajne košarkaške igre u Kenguru.Najtalentiraniji i najbolji od njih su zaigrali su u dresovima Cibone, Bosne, Zlatorog Celja, Leipziga, Cedevite, Fenerbahcea, Čelika i mnogih drugih timova širom Evrope. Od prvog velikog međunarodnog uspjeha, osvojenog kupa "Dražena Petrovića" u Napulju i briljantne igre Nadana Duranovića i Emira Preldžića, bili smo izvrsni ambasadori Zenice i BiH u svijetu. S pravom ovaj klub nazivaju "fabrikom igrača" u kojoj su prve košarkaške korake napravili brojni internacionalci i reprezentativci Dino Hodžić, Edin Alispahić, Emir Preldžić, Admir Alić, Kemal Avdić, Moreno Lovrić, Kemal Avdić, Amar i Eldar Merdanović, Adnan Hajder i mnogi drugi.



Također smo ponosni što iz naše škole nisu izlazili samo igrači, već i mnogi uspješni treneri, košarkaške sudije, sportski radnici i prije svega kvalitetni ljudi i uzorni građani našeg društva. Kvalitet kao standard je bio primaran od samog početka, te ne čudi što u klubu rade obrazovani i stručni treneri u radu sa mladim košarkašima i košarkašicama. Trenutno u klubu osim koordinatora i predsjednika Envera Jahića rade stručni i edukovani profesori sporta i tjelesnog odgoja: Jasmin  Efendić, Enes Hadžihalilović, Haris Muslić i Arman Bjelošević.



Treba još istaći da KK "Kengur" uzima učešće u ligi mladih Zeničko - dobojskog kantona.  U klubu se radi sa šest uzrasnih kategorija četiri muške : predpioniri, pioniri, kadeti i juniori i dvije kategorije djevojčica : pionirke i kadetkinje.

 

Ove takmičarske sezone 2013/2014 košarkaški klub Kengur je uzeo učešće sa pet takmičarskih selekcija i to: predpioniri, pioniri i kadeti u muškoj konkurenciji, te pionirke i kadetkinje u konkurenciji djevojčica. Sa pravom se može reći da je Kengur u ovoj sezoni bio najuspješniji klub u ligi mladih ZDK jer su osvojili tri prva mjesta u kategorijama predpionira, pionira i pionirki(djevojčice),  jedno drugo mjesto u kategoriji kadetkinja (djevojčice) i treće mjesto u kategoriji kadeta. Osim navedenih uspjeha vrijedi istaknuti i nastup selekcija na federalnom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

 

 

Pioniri (dječaci rođeni 2000 i 2001 godine) Kengura su nažalost ispali u grupnoj fazi federalnog prvenstva gdje su ostvarili jednu pobjedu i jedan poraz, dok su pionirke (djevojčice rođene 2000 i 2001 godine) ove sezone napravile i najveći uspjeh osvojivši odlično drugo mjesto na federalnom prvenstvi Bosne i Hercegovine u Konjicu odmah iza Jedinstva iz Tuzle što svakako predstavlja jedan ogroman uspjeh djevojčica Kengura. Kadeti su osvojili veliki međunarodni turnir u Zadru koji se igra u znak sjećanja na „Krešu Ćosića” jednog od najvećih hrvatskih košarkaša.Vrijedi istaknuti i nastup pionirske selekcije u Francuskoj koji se održao u gradu Checy gdje su ispali u ¼ finalu.

 

Kako ističu u Kenguru da samo kvalitetan i stručan rad može dati prije svega kvalitetne ličnosti i sportiste, a tek onda kvalitetne igrače i buduće šampione.

 

Autor članka: Jasmin Efendić za Zenicablog

 
kkk001

Posljednje od

Povezani članci (by tag)