18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 27 April 2014 19:59

Uspješna sezona KK Nets Zenica

Ovih dana na treningu u sali Ugostiteljske škole posjetili smo omladinske selekcije košarkaškog kluba KK Nets iz Zenice. Razgovarali smo sa osnivačima kluba KK Nets i trenerima, Almirom Hamzićem i Armelom Mujakovićem, te kapitenom juniorske selekcije KK Nets, Benjaminom Sarajlićem i kapitenom kadetske selekcije KK Nets, Farisom Preljevićem. Povod razgovora su veliki uspjesi ovog kluba u ovoj sezoni, tj. osvajanje prvog mjesta u Ligi mladih ZE-DO kantona juniorske i kadetske selekcije u sezoni 2013/2014.


U nastavku, prenosimo vam izjave predstavnika kluba i kapitena juniorske i kadetske selekcije KK Nets.

Almir Hamzić, jedan od osnivača KK Nets i trener kadetske ekipe:
„Košarkaški klub Nets Zenica postoji već punih šest godina. Skoro svake godine imamo predstavnike na državnom prvenstvu. Ove godine smo napravili jedan od najboljih rezultata od kako postojimo i radimo. Juniori i kadeti su nam prvaci ZE-DO kantona. Juniori sa omjerom 14-0, a kadeti sa 11 pobjeda i samo jednim porazom. Naši pioniri bili su treći u ZDK. Zabilježili su 11 pobjeda i tri poraza.
U KK Nets pored mene rade još i Armel Mujaković, Edin Varupa i Armin Smajlović. Sve su to bivši igrači i treneri. Radimo sa omladinskim selekcijama. Osim juniora, kadeta i pionira, tu su još i predpioniri. Cilj kluba je da igramo i seniorsku košarku, da svi ovi naši klinci koji su tu kada izađu iz juniorskog pogona da mogu nastaviti se baviti košarkom. Međutim, nemamo potporu struktura u gradu, da se okrenemo i tom vidu seniorske košarke. Nadam se da će ljudi prepoznati ovo što radimo. Ovdje ima potencijala za dalji rad. Imamo 60 članova.
Sa ovim plasmanom u Ligi mladih ZDK, osvajanjem prvih mjesta u juniorima i kadetima mi smo se plasirali i na završna takmičenja u federalnom dijelu – Federaciji BiH. Naša želja je da budemo domaćini juniorskoj i kadetskoj završnici, mada treba obezbjediti troškove za to, jer to snose klubovi domaćini. Ovom prilikom bi želio da pozovem one koji su u mogućnosti da nam pomognu da što bolje organiztujemo ove završnice koja se održavaju polovinom maja.
rganizacije Lige mladih ZDK koje vodi Košarkaški savez Zenica je izuzetno dobra. To funkcioniše nekih 15-ak godina besprijekorno tako da je i ova sezona bila takva.
Iskreno se nadam da sa juniorima možemo ući među tri ekipe u BiH, a sa kadetima ćemo se truditi da probamo obezbjediti završnicu državnohg prvenstva“.

Armel Mujaković, jedan od osnivača i trener juniorske ekipe:
„Košarkom se bavim 15 godina kao trener. Devet godina sam radio u Kenguru kod Envera Jahića i šest godina treniramo djecu u Netsima.
U juniorskoj konkurenciji smo završili takmičenje bez poraza. S omjerom 14-0. U kadetskoj smo izgubili tek jednu utakmicu tako da smo se plasirali kao prvaci u završnicu takmičenja na federalnom nivou.
Konkurencija je bila zaista jaka ali dobrim radom i velikim odricanjem svih nas u klubu napravili smo ovaj rezultat. Tražićemo pomoć od Općine da pokušamo dobiti organizaciju završnog turnira“.

Benjamin Sarajlić, kapiten juniorske ekipe:
„Imam 17 godina. Košarkom se bavim već deset godina. Idem u ugostiteljsku školu.
Na početku sezone iskreno bili smo skoro pred raspadom. Ali, smo se nekim čudom sastavili zahvaljujući prvenstveno našim trenerima i našim radom, te uspjeli napraviti ovakav rezultat. Bilo je teško, ali hvala Bogu mi smo sve to prebrodili. Najveće konkurente imali smo u OKK Čeliku iz Zenice i KK Kakanj.
Posebno teška bila je utakmica u Tešnju kada je bilo i sukoba sa navijačima i neobjektivnog suđenja koje je pomagalo domaćinima, ali smo na kraju slavili pobjedu sa 17 poena.
Očekujemo da u juniorkoj završnici možemo do finalnog turnira na državnom nivou“.

Faris Preljević, kapiten kadetske ekipe:
„Imam 15 godina. Idem u Drugu gimnaziju. Bavim se košarkom šest godina. Prije sam bio u Čeliku a sada sam prešao u Netse. Ove sezone smo ostvarili odličan rezultat. Imali smo podršku trenera koji su vjerovali u nas i pomogli nam da uz zalaganje dođemo do ovoga.
Protiv Kengura smo imali prvu tešku utakmicu koju smo pobjedili četiri razlike i protiv Gradine u Tešnju koju smo takođe riješili u svoju korist.
Atmosfera u ekipi je ekstra. Svi smo kao jedna velika porodica. Osaim na terenu i trenzima, družimo se i u privatnom životu. Očekujemo prolaz na federalnom turniru“.

Na kraju, naši sagovornici su nam sa ponosom kazali da KK Nets ima izuzetno dobru sportsku saradnju sa KK Furstenfeld Panthers iz Austrije.
Naime, u septembru 2013.godine jedan dječak iz KK Nets, Harun Porča, je otišao na školovanje i sportsko usavršavanje i već u prvoj godini ostvario impresivan rezultat sa svojim klubom. Najbolji je igrač u
Austrijskoj ligi u svojoj generaciji U-16 i igrati će finale Austrijske lige. Koliko je ovaj Klub zainteresovan za rad košarkaskog kluba Nets, govori i činjenica da će i ove godine dva do tri igrača krenuti stopama Haruna Porče.
Što se tiče finansijske podrške naši sagovornici ističu firme AREL i GRADING i gospodina Suada Kaknju.

Donosimo vam sastave juniorske i kadetske selekcije KK Nets, prvaka ZE-DO kantona za sezonu 2013/20014:
SPISAK JUNIORSKIH  IGRAČA 1996/ 19997 (Prvaci ZDK 2013/2014):
Sarajlić Benjamin(cap), Fermić Amel, Marić Filip, Vukadinović Antonio, Dervišević Adnan, Škaljo Admir, Jašarević Haris, Čišić Benjamin, Mešinović Ernest, Jalimam Amar, Ombašić Adin, Huseinbašić Maid.
(Trener Armel Mujaković, pom. trener Almir Hamzić);

SPISAK KADETSKIH  IGRAČA 1998/1999 (Prvaci ZDK 2013/2014):
Preljević Faris(cap), Bajramović Harun, Kosovac Amel, Omić Ahmed, Delić Haris, Halilović Dino, Salković Dino, Zejnirović Ajdin, Dedić Adem, Đulović Omar, Smajlović Ermin, Hođić Aladin, Halilović Haris. (Trener Almir Hamzić,  pom. trener Armel Mujaković);

Igračima i trenerima u KK Nets želimo mnogo zdravlja i puno sportskih uspjeha u životu i karijerama. Sportska redakcija Zenicabloga.

E. Imamović za Zenicablog