Printaj ovu stranu
utorak, 04 Mart 2014 20:15

Igrači Čelika i Sarajeva bez dozvola

Direktor Fudbalskog kluba Sarajevo Dino Selimović u izjavama za pojedine medije najavio je otvaranje novih afera u bh. nogometu, kazavši da "više ništa neće biti isto".

Selimović je obećao da će u narednim danima iznijeti sva svoja saznanja o negativnim pojavama. Kazao je da je "bilo dosta namještanja i izmjena pravila onda kada to nekome odgovara, kao i pogrešnog tumačenja tih pravila".

 

- Postavit ćemo pitanja kako već godinama u različitim komisijama Nogometnog saveza mogu sjediti inžinjeri šumarstva ili mašinbravari umjesto pravnika, kako se klub bez rukovodstva, odnosno uprave, može takmičiti u Premijer ligi, kako su svi zatvorili oči pri bezobraznom namještanju zbog kojeg je Sloboda izbačena u niži rang. Također, pitat ćemo i kako je moguće da se pošalje inspekcija klubu koji je registrovao i osigurao radne dozvole za strane igrače, pa inspektori sačekuju te igrače u svlačionicama kao da su kakvi kriminalci - naveo je direktor FK Sarajevo.

 

Upravo u ovoj posljednjoj Selimovićevoj rečenici krije se, kako saznaje "Dnevni avaz", povod za energičan javni istup mladog direktora koji je već jučer bio na službenom putu u Barceloni. Naime, Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, preciznije zaposlenici Terenskog ureda u Zenici, u subotu su, nakon utakmice između Čelika i Sarajeva, izvršili kontrolu stranih igrača koji nastupaju za ova dva kluba.  Tom su prilikom kontrolirali deset igrača oba kluba i, kako nam kaže portparol Sanja Škuletić, nijedan od njih nije imao dozvolu boravka u BiH. 

 

- Iako smo u proteklom periodu preventivno djelovali i upozoravali klubove na potrebu da regulišu dozvole boravka za svoje strance, kao što je to obaveza i u svakoj uređenoj zemlji, klubovi, očito, ne žele poštovati ta upozorenja. Sportski klubovi ne poštuju državu, kao takvu - kaže Škuletić i ističe da njihovi zaposlenici nisu imali druge mogućnosti da pronađu strane državljane koji rade bez boravišne dozvole. 

 

- Prema našem zakonu, stranog državljanina moramo zateći na radnom mjestu, a radno mjesto nogometaša je teren. Zato su ih naši službenici, koji su gledali utakmicu i evidentirali ko je od njih igrao, čekali na izlazu iz svlačionica. Ne postoji drugo mjesto gdje smo ih mogli kontrolisati. Ništa ne znači ako stranog igrača zateknemo na treningu ili u prostorijama kluba - dodaje naša sagovornica. Napominje da direktor Sarajeva Dino Selimović, koji je, iznerviran zbog kontrole, istakao da su oni već platili 15.000 KM za radne dozvole, nije u pravu. 

 

- Nas ne zanima radna dozvola, jer ona je samo pola puta da stranac reguliše status u BiH. Ali, kada klubovi dobiju radne dozvole za igrače, dužni su uputiti zahtjev i za dobivanje boravišne dozvole, a koje mi, u tom slučaju, izdajemo po automatizmu. Međutim, ni za jednog ovog igrača nije zatražena dozvola boravka jer je, očito, dosadašnja praksa u klubovima bila takva - tvrdi Škuletić. Najavljuje da će u narednom periodu kontrole biti češće i u svim sportovima, rangovima takmičenja, te u oba entiteta i Brčko Distriktu. Službenici su, saznajemo, bez boravišne dozvole zatekli igrače Čelika Stipu Baraća i Petra Bašića (Hrvatska), Nikolu Simića (Srbija) i Slobodana Lakičevića (Crna Gora), s tim da on, zbog povrede, nije igrao.  Kod Sarajeva su bez reguliranog boravka zatečeni Ivan Tatomirović, Irfan Vušljanin i Miloš Stojčev (Srbija), Krste Velkoski (Makedonija), Mario Tadejević i Mato Jajalo (Hrvatska), kao i trener Robert Jarni.  Čelikovci su, prema našim informacijama, još jučer u Terenskom uredu u Zenici davali izjave, dok će igrači i trener Sarajeva to morati učiniti danas u Sarajevu.


V.B. Avaz

http://www.avaz.ba/sport/fudbal/desetorica-stranaca-celika-i-sarajeva-nemaju-dozvole-boravka 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)