Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 30 Decembar 2013 03:07

Škrbić o budućnosti RK Čelik

Rukometaši ,,Čelika'' se do 8. januara naredne godine nalaze na zasluženom odmoru, dok Uprava kluba pokušava riješiti finansijske i druge probleme. Tim povodom predsjednik Kluba Pane Škrbić je dao   izjavu, koju u cjelosti objavljujemo:

 

- ,, Završili smo sada zasiguro najuspješniju godinu u 63 godine postojanja Rukometnog kluba ,,Čelik''!Uspjeh je već tri godine za redom postao naša konstanta! Na kraju prethodnog prvenstva u Premijer ligi BiH, proljetos, ove godine, bili smo prvaci Premijer lige za 2012./2013. godinu, sa 54 osvojena boda, a ove jeseni još ubjedjivije smo slavili - prvaci smo jesenjeg dijela prvestva  sa 38 bodova,  čak šest bodova više od RK ,,Dervente'' i RK ,,Bosne'' (Sarajevo), koji dijele drugo mjesto! Čestitam našim igračima, stručnom štabu i navijačima! U drugim sredinama – grad bi zbog takvog rezultata ,,gorio'' od sreće, kod nas –tek ,,suhe'' čestitke! A najbolji smo sportski kolektiv u ovom gradu, jedini prvaci državne Premijer lige u ovoj godini! I – ništa! Šta treba da uradimo da skrenemo pažnju na sebe – da ispadamo iz Lige? Razočaran sam!'' – kaže na početku izjave Pane Škrbić. I nastavlja:

- ,, Mi imamo odličan klub, odličnu organizaciju, ali sa novcem, kao i uvijek i kao svugdje - ide teško...Ja se nadam da ćemo ipak u ovoj pauzi neštoriješiti!Samo da ne bude prekasno... Da se ne raspemo kao ,,kula od karata''! Ja imam kontakte  sa dvadesetak kompanija, ne samo iz Zenice,  i sa svim nadležnim u gradu. Treba ,,dići na noge'' cijeli grad i kanton, jer bila bi strašna sramota i ,,šamar'' ovom gradu da jedini prvak države na kraju ove sezone ,,ode pod led''! Najžalosnije je da ovdje uopšte nije u pitanju veliki novac! Nama da je samo doznačen isti iznos novca iz budžeta Općine u ovoj kao i u prethodnoj godini (smanjenje je toliko da nam je doznačena samo jedna četvrtina prošlogodišnjeg iznosa!) - mi ne bi imali ni jedne marke duga! Smanjenje je bilo drastično i mi razumijeno probleme u punjenu oćinskog budžeta. Ovim ne želim da kažem da Općina ne pomaže RK ,,Čelik''! Naprotiv! Načelnik općine Husejin Smajlović, od svih zvačnika u gradu i kantonu,  je maltene jedini čovjek u ovom gradu koji se maksimalno angažuje oko sporta, pa i Rukometnog kluba ,,Čelik'', tražeći i drugačija rješenja i mimo budžeta. Međutim, mi za sada nemamo trajno rješenje. I sada kada se gotovo sigurno nalazimo da ,,dohvat Evrope'', kada su šanse gotovo stoopostotne da ,,uđemo u Evropu'', mi se zbog novca nalazimo na velikoj raskrsnici: da li ići naprijed, u Regionalnu SEHA Ligu ili sve vratiti na početak, uvesti mlade igrače, koji možda i mogu zadržati ekipu u Premijer ligi, obzirom na bodovnu zalihu, ali od Evrope tada zasigurno nema ništa ni za nekoliko godina. Nije samo u pitanju obaveze prema igračima. U prosjeku nas organizacija jedne utrakmice košta oko tri hiljade maraka i to morate odmah platiti!''

Škrbić dalje dodaje:

- ''U ovom trenutku, dok drugi klubovi iz mnogo manjih sredina pred miniprelazni rok u Premijer ligi ,,jurišaju''na pojačanja, između ostalog, RK ,,Konjuh'' iz Živinica ozbiljno,,napada'' na našeg najboljeg igrača - Davora Kadića, koji je naš igač gotovo već četiri godine, i kojeg sam samo na,,lijepe riječi'' zadržao i i ljetnom prelaznom roku. Sada više nemam obraza... Aldina Begagića želi pola naše Lige, Milana Duvnjaka isto tako, a Milan Ivačev ima ponuda od vojvođanskih klubova...Itd.

S druge strane, jedan RK ,,Maglaj'' u pauzi prvenstva, kako mi je rekao predsjednik tog Kluba,  dovodi tri izuzetno jaka pojačanja! RK ,,Bosna'' isto tako, pa RK ,,Goražde''... ,, Gračanica'' se pojačva, ,,Gradačac''...Dobojska ,,Sloga'' je, recimo, (informacija je pouzdana - od odbornika Muvreta Barjaktarevića) je ove godine iz budžeta Opštine Doboj dobila 440 hiljada maraka! Neka mi neko kaže – da li smo mi ekonomski slabiji od Doboja? Sa toliko novca mi bi jurišali na Ligu šampiona!'' – ističe Pane Škrbić. I nastavlja:

- ,,Nama i u ovoj ekipi, pod uslovom da niko ne ode iz Kluba, a neće otići ako što prije riješimo pitanja finansijske stabilnosti Kluba - trebaju nam dva-tri dobra pojačanja: prije svega desni bek, pa još jedan dobar igrač i u odbani i u napadu... Mi jesmo trenutno najbolji u BiH rukometu, to pokazuje šest bodova prednosti nad drugoplasiranim, ali kad je riječ o Regionalnoj SEHA LIGI, meni je ljetos predsjednik te Lige Mihajo Mihajlovski, inače predsjednik RK Vardara i naš veliki fan,  doslovice rekao: ,,pojačajte se, morate imati odličan tim, na nivou SEHA lige, a ja Vam garantujem da ćete naredne sezone (2014. godine) igati u toj, jednoj od najjačih rukometnih liga u svijetu''... Možete samo zamisliti kakav bi to novi iskorak bio za rukometni i uopšte sport u Zenici, pa i BiH?... Vjerujem da bi tada u Areni bilo i po ,,cijelih'' 6.000 ljubitelja rukometa na svakoj utakmici!'' – zaključuje emotivnu izjavu za naš portal predsjednik RK ,,Čelika'' Pane Škrbić, uz čestitke za Novu 2014. godinu svim rukometašima, ljubiteljima rukometa i medijima.

- '' Svi oni su, uljučujući i naše navijače i medije – doprinjeli da se na kraju ove godine RK ,,Čelik'' našao tu gdje se nalazi na kraju ove 2013. godine, pa vam svima želim puno sreće i dobre rezultate u radu i u 2014. godini'' – kaže na kraju Pane Škrbić.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)