18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 26 Avgust 2013 14:49

Počela Danska škola fudbala

Jutros je u Zenici počela sa radom "Danska škola fudbala" za područje Zenice. Kao što smo već objavili, realizacija ovog projekta će trajati od ponedjeljka do petka (26.-30.avgusta 2013.god.). Prvog dana rada škole je počelo sa oblačnim vremenom, bez kiše.

 

foto galerija sa B terena na Kamberovića polju za Facebook članove stranice Zenicablog

 

-Rad škole se odvija na B terenu stadiona na Kamberovića polju, terenu sa plastišnom travom. 

Prisutna su 192 polaznika, 12 trenera, 12 asistenata i 3 lidera škole.

U školu su uključena djeca iz Sportske škole Zenica, Sportino, NK Fortuna, Tempo Sport, ŽNK Čelik, NK Čelik i FK Rudar – kako nam reče Ermin Zukić, jedan od lidera škole iz Društva pedagoga fizičke kulture Zenica i Sportske škole Zenica. 

 

foto galerija sa B terena na Kamberovića polju za Facebook članove stranice Zenicablog

 

"Cilj ovog projekta je da se djeca što više zainteresuju za fudbal/nogomet i sport uopšte. Dobit je višestruka, od samog učešća i druženja velikog broja dječaka i djevojčica, do nekih sitnih materijalnih stvari u vidu poklona koji djeci ostaju u trajno vlasništvo kao lijepo sjećanje. Sportska oprema za trenere, djecu i organizaciju koja će biti na raspolaganju,  nakon  završetka projekta  ravnomjerno će  biti raspoređena  zeničkim klubovima", - ističe, Zukić.

 

Pored Zukića, lideri ove škole su i Arnel Kalušić iz Društva pedagoga fizičke kulture Zenica, te Zijad Softić, pomoćnik Načelnika za društvene djelatnosti u Općini Zenica.

 

Dnevni rad škole će trajati od 09 do 13 sati.

Učesnik je obavezan dolaziti od ponedjeljka do petka ( 26.08-30.08 2013.).

Škola fudbala je zabavnog karaktera i besplatna je.

 

Zenica je član asocijacije gradova, koji implementiraju otvorene škole fudbala od 1998.godine. Ove godine Općina Zenica je samostalni nosilac ovog projekta, u koji se uključuje i Društvo pegagoga fizičke kulture Općine Zenica.. Ove godine  u projekat su, pored djevojčica i dječaka  uzrasta od 5 do 12 godina, uključeni  i njihovi roditelji, zatim  Društvo pedagoga  fizičke kulture, muški i ženski nogometni klubovi. Pokrovitelj i sponzor "Danske škole fudbala" je Općina Zenica, koja je obezbjedila tehničke uslove za održavanje otvorene, zabavne škole fudbala/nogometa. Prihvatajući samostalno implementiranje ovog projekta (jedina u BiH), Općina Zenica daje, na taj naćin,  podršku i doprinos  razvoju sporta u općini Zenica i šire. 

 

Prvog dana rada Danske škole fudbala u Zenici sreli smo i Glavnog koordinatora "Danske škole fudbala" za Bosnu i Hercegovinu, gospodina Esada Hadžijusufovića, te njegovu asistenticu na projektu, Vildanu Delalić. Oni su nam saopštili "da su svi treneri u ovoj školi edukovani na trodnevnom seminaru, koji je održan u Banji Vrućici-Teslić sa temom: "Kapija u fudbalu", koja simbolizuje prolazak i polazak za daljnje bavljenje sportom svih polaznika ove škole". U ovoj godini, kako su nam saopštili, već je završeno pet škola i to: Konjic, Petrovo-Gračanica, Maglaj, Žepče-Zavidovići, Šamac-Orašje. Ove sedmice u toku su četiri škole i to: Zenica, Ilijaš-Vareš-Kiseljak, Živinice i Hadžići.

 

Svim učesnicima želimo lijepo druženje i uspješan rad.

 

Ekrem Imamović za Zenicablog


foto galerija sa B terena na Kamberovića polju za Facebook članove stranice Zenicablog