19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Printaj ovu stranu
utorak, 23 Juli 2013 20:46

Udinese i Štutgart na Bilinom?

Fudbaleri italijanskog Udinesea, u trećem pretkolu Evropa lige, ukoliko se sastanu sa NK Široki Brijeg, gostovat će u Zenici, a ne Širokom Brijegu, prenosi novinar Anadolije.

Kako su potvrdili iz UEFA, prođe li Široki Brijeg u treće pretkolo Evropa lige, domaću utakmicu na međunarodnoj sceni neće moći igrati na stadionu „Pecara“, koji ne ispunjava uslove za ovu fazu takmičenja u Evropa ligi. Shodno tome, kao rezervnu opciju, Uprava aktuelnog osvajača Kupa BiH bila je primorana prijaviti stadion “Bilino polje” u Zenici, na kojem nastupa i Fudbalska reprezentacija BiH.

 

Ipak, da bi se uopće sastali sa Udineseom, Širokobriježani će u četvrtak na „Pecari“ morati sustići gol zaostataka iz prvog meča drugog pretkola u kojem su u Kazahstanu izgubili od Irtysha (2:3).

 

U nezavidnoj situaciji, ne samo rezultatski (1:1 prva utakmica u Mostaru), pred uzvrat u Burgasu sa bugarskim Botevom, našao se i mostarski Zrinjski. Ukoliko bi popularni „plemići“ predstojećeg četvrtka napravili iznenađenje i prošli u treće pretkolo Evropa lige, slavni njemački Stuttgart, također, ne bi vidio stadion na kojem Zrinjski igra domaće utakmice. I Nijemci bi morali biti gosti u Zenici, na stadionu koji za razliku od onog pod Bijelim brijegom, ispunjava uslove za igranje susreta trećeg kola kvalifikacija klupskih takmičenja pod okriljem UEFA.

 

Ako bi FK Sarajevo u Evropa ligi i NK Željezničar u Ligi prvaka uspjeli doći do treće kvalifikacione „stepenice“, mogli bi nastaviti igrati domaće utakmice na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ u bh. prijestolnici. Najveći stadion u BiH, uz zeničko “Bilino polje” i “Gradski” u Banjoj Luci, ispunjava uslove za odigravanje mečeva trećeg pretkola i play-offa Lige prvaka i Evropa lige.

 

No, ukoliko bi neka od ekipa iz BiH kojim slučajem izborila plasman u grupnu fazu Lige prvaka ili Evropa lige, po svemu sudeći, domaće susrete morala bi igrati van granica Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije, u susjednim zemljama Hrvatskoj ili Srbiji. Razlog je što trenutno niti jedan od stadiona u BiH ne ispunjava sve uslove UEFA-e za odigravanje međunarodnih klupskih utakmica u grupnoj fazi takmičenja.

 

Međutim, nije isključeno da bi u tom slučaju na teren izašli inspektori UEFA (kao proteklih godina u nekim manje razvijenim fudbalskim zemljama), te uz dodatne striktne instrukcije dali posljednju priliku nekom od klubova BiH da u ekspresnom roku rekonstruira određene stvari na Koševu ili Bilinom polju kako bi renomirane ekipe dočekali u svojoj zemlji.

 

„Imao sam telefonski kontakt sa direktorom Bevandom, koji je nagovijestio da ukoliko se plasiraju dalje u takmičenju, a ja vjerujem da hoće, željeli bi igrati na stadionu Bilino polje. Ovo je za mene bilo malo iznenađenje, ali sam dao pristanak, jer NK Čelik će pomoći svim klubovima koji nastupaju u nekom od evropskih takmičenja da igraju i zabilježe uspjeh. Mi ćemo Širokom staviti na raspolaganje sve sve naše kapacitete i pomoći u organizaciji ove utakmice kao kada igra naša reprezentacija. Sve što Čelik ima na Bilinom polju biće na raspolaganju Širokom, koji se sigurno neće osjećati kao gost na ovom stadionu. Dobar rezultat Širokog, Zrinjskog, Sarajeva i Željezničara znači puno za rejting bh nogometa, a prikupljeni bodovi mogu dobro doći svim klubovima koji se ubuduće plasiraju u neko od evropskih nadmetanja. O svemu ćemo se dogovoriti odmah nakon meča u četvrtak, samo neka Široki pobijedi ostalo je naša briga“, rekao nam je Porča.