29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 07 Juli 2013 18:54

Mala ekološka regata 2013

Uspješno realizovan projekat „Mala ekološka regata 2013“ - Sportsko-rekreativni klub „Bosna“ je osnovan sa idejom da okupi mlade ljude i okupira njihovu pažnju sportom i rekreacijom u prirodi, a s ciljem zaštite okoliša i povećanja interesa za sportski turizam. Osim toga, cilj kluba je  aktivno učešće u svim akcijama od općinskog i kantonalnog značaja, kao što je čišćenje rijeka i njenih pritoka,spašavanje i sanacija šteta u slučaju vremenskih nepogoda, potraga za nestalim i sl. 

Klub je od svoga osnivanja 2008.godine pa do tekuće godine realizovao brojne ekološke regate na rijeci Bosni, te podržao veliki broj ekoloških projekata u susjednim gradovima.

Kako je poznato da Bosna i Hercegovina posjeduje najveće potencijale pitke vode,te klimatske i geografske predispozicije za razne vidove turizma,smatramo da smo jedna od najbogatijih zemalja na svijetu po tom pitanju.

Dok druge zemlje kupuju vodu i ne mogu da pojme da iz česme mogu da piju čistu vodu, mi to prihvatamo „zdravo za gotovo“ i ponašamo se kao da će  to trajati vječno, te da niko poslije nas neće ovisiti o ovim blagodatima prirode.

Ljudi u Bosni su toliko dali sebi za pravo da uništavaju okoliš da je to prešlo sve mjere.

Dat ćemo samo jedan primjer tokom projekta „Za čisto korito rijeke Bosne“: klub je čisteći obale na dionici od Bilješeva do Topčić polja naišao najmanje na 60 divljih deponija koje su se nalazile na obalama rijeke Bosne.

Sadržaj tih deponija je veoma zabrinjavajući jer u njima se nalazio komunalni, inertni, te opasni infektivni otpad koji širi ogroman niz bolesti a  koje su kobne po ljudski život...

Sami smo svjedoci sve više oboljelih mladih osoba te humanitarnih akcija koje se sprovode po ulicama i raznim programima radi lijećenja oboljelih,a nismo ni svjesni da smo uveliko mi ti koji su uzročnici tih bolesti.

To je poražavajući podatak koji odaje da naš narod nema opće svijesti o tome šta radi,te ako ovako nastavi izgubit će i najveće bogastvo za koje nije ni svjestan da posjeduje.

Da bi se donekle riješio ovaj problem, svaki građanin treba prvo da preispita samog sebe, te da uvidi šta je to lično on učinio po tom pitanju ,a tek onda dati sebi za pravo da osuđuje druge subjekte.

Svakako da ovaj globalni problem, od kojeg zavise naši životi, treba da se nađe na prvom mjestu i na predškolskim,  školskim i svim nivoima obrazovanja  jer se premalo posvečuje pažnje ovoj tematici.

Odgovorna i nadležna Ministarstva i vlasti bi svakako trebali da se ugledaju na Evropske zemlje i jednostavno kopiraju njihove tehnike i zakone o planskom iskorištavanju prirodnih resursa,i reciklaža sekundarnih sirovina!

Sporsko-rekreativni klub „Bosna“Zenica je po drugi put ove godine realizovao ekološki projekat kojim želi da potakne ljudsku svijest o sprećavanju zagađivanja rijeka.

Projekat pod nazivom „Mala ekološka regata 2013“ je realizovan sa našim malim prijateljima iz doma za nezbrinutu djecu JU Dom i porodica,na dionici Drivuša-Ušće Babine rijeke dana 05.07.2013.godine

Klub je obezbijedio čamce,rafting opremu te najlonske kese u koje su se odlagali otpaci sa obala rijeka, do kojih se ne može doći sem primjenom ove metode čišćenja.

Po završetku projektnih aktivnosti, klub je prigodio mališanima večeru u prostorijama kluba HB.

Glavni cilj projekta bio je  slanje jasne poruke da je došlo krajnje vrijeme da nešto poduzmemo po ovome pitanju,da poradi svako na sebi,pa onda da globalno osuđuje i djeluje.

Svakako ovaj projekat bi trebao da bude primjer ostalim organizacijama i klubovima da otpoćnu da djeluju u ovome smjeru,a rezultat će sigurno  doći, ako se unaprijed  ne osudi prije nego što se i pristupi realizaciji!

 

Predsjednik SRK „Bosna“      Dajan Vinovčić

regata2

 

regata3

 

regata4

 

 

regata5