29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Juni 2013 16:45

Održana Skupština OKK Čelik

Zenica, 21. juna 2013.god. - U velikoj sali Općine Zenica održana je 5.godišnja Skupština OKK Čelik, koju je vodio njen Predsjednik, Ekrem Filipović. Skupština je održana na ivici kvoruma, što pokazuje slabu zainteresovanost građana za volonterski rad i oslikava turobnu sliku iz cijele društvene zajednice.


Pored izbora radnih tijela Skupštine, na dnevnom redu je bilo razmatranje i usvajanje slijedećih izvještaja:
Izvještaj stručnog štaba o sportsko – takmičarskim rezultatima za 2012/2013, Izvještaj veteranske selekcije Čelika za protekli period, Izvještaj o radu Upravnog odbora, Izvještaj o finansijskom poslovanju za protekli period, Programski ciljevi u takmičarskoj sezoni 2013/14, Sportski ciljevi,
Finansijski ciljevi za sezonu 2013/2014 i Razno;
Izvještači po materijalima su bili Kasim Sarajlić, predsjednik kluba i Upravnog odbora OKK Čelik, te Nedžad Hodžić, sportski direktor i trener prvog tima OKK Čelik.
Predsjednik OKK Kasim Sarajlić rekao je tom prilikom kako ostvareni sportski rezultati, plasman na 6. mjesto A-1 lige KS BiH, nije zadovoljavajući. Sa ovim se nisu složili neki članovi Skupštine, koji su istakli kako je uspjeh da se klub uopće takmičio i da je opstao u situaciji kada su mu prihodi izuzetno smanjeni u odnosu na protekle sezone i kada mu je dobar dio sponzora okrenuo leđa. Naime, kao argument da je šesto mjesto u A1 ligi, ipak, uspjeh je taj da je budžet kluba za 2-3 sezone gotovo prepolovljen. Istaknuto je i pitanje šta grad, ustvari, želi, pa da bi se onda mogli postavljali sportski ciljevi u narednoj sezoni.
"Ostanak u A1 ligi je dio sporta, ali je isto tako očit pokazatelj da se u klubu trebaju desiti pomaci koji će uticati na bolji sportski rezultat i bolji položaj našeg košarkaškog kluba", rekao je između ostalog predsjednik Sarajlić. Omladinski košarkaški klub Čelik u 2012. godini je imao prihode 145.617 KM, što je za skoro 70.000 manje od 2011. godine, dok su rashodi lani bili 142.990 KM. "U 2011. godini imali smo smanjenje prihoda za 21 posto, u 2012. godini manji prihod za 31 posto. Shodno smanjenju prihoda smanjivali smo i rashode, što je svakako uticalo i na ovakav takmičarski rezultat“, rekao je Sarajlić.
Trener i sportski direktor OKK Čelik je objasnio za javnost odlazak iz kluba dvojice jako perspektivnih košarkaša, braće Merdanović, Eldara i Amara, te istakao da oni nisu otjerani iz kluba, nego su napustili klub nakon što su im revidirani ugovori, shodno finansijskom stanju, sa kojima oni nisu bili zadovoljni.
On, takođe, ističe i dobar rad administracije u klubu i sva plačanja obaveza prema društvu.
Jedan od zaključaka Skupštine je i taj, da je neminovno u skoroj budućnosti imenovati šefa stručnog štaba ili sportskog direktora, jer je ove dvije važne funkcije u proteklom periodu obavljao Nedžad Hodžić.

Uprava i Skupština pohvalili su rad u omladinskim selekcijama kluba, gdje je primjetan povećan broj mladih košarkaša, a i takmičarski rezultati zadovoljavaju renome ovog kluba. Čelik je pokrenuo inicijativu za bolju saradnju klubova na nivou kantona ali nije naišao na razumjevanje u drugim gradovima.
Istaknuta je i loša saradnja sa školama košarke u Zenici, te Regionalniom Košarkašim savezom Zenica i Košarkaškim savezom BiH .
Član Skupštine i bivši košarkaš dr. Harun Drljević pokrenuo je inicijativu za organizaciju okruglog stola na temu "Budućnost košarke u Zenici i ZDK", na kojem bi osim sportskih radnika, učestvovali i predstvanici svih struktura vlasti. Spomenuo je da je na vidiku i zakon o sportu, na koji se u raspravi može amandmanski djelovati, da se isti prilagodi košarkaškom sportu i zahtjevima iz sportskih klubova.
Na kraju, čuli su se i optimistični tonovi, a bilo je i prijedloga kako bi klub trebao krenuti u borbu za povratak u najviši rang, o čemu će se uprava OKK Čelik odrediti u narednom periodu.

U protekloj takmičarskoj sezoni OKK Čelik su podržali slijedeći sponzori: Općina Zenica, ZE-DO kanton, Babić Biss Tours Zenica, Alba Zenica, Metromedija, A&M PEKARA, Sportska medicina – kantonalnog Zavoda, Sarajevo osiguranje, Salčinović d.o.o., Treasure Zenica, GOG Zenica, Apoteka Pharmacia, JP Grijanje Zenica, Bosna – Sunce osiguranje BSO, SDA, Zaim Imamović, Almy, Pero d.o.o., Exklusive, ER Dević Turbe, Forum građana Zenice, Auto Target centar Zenica, Coca Cola Sarajevo, Podravka d.o.o., Prevent Visoko.

E. Imamović za Zenicablog