Printaj ovu stranu
nedjelja, 10 Februar 2013 12:22

RK Čelik na diobi prvog mjesta

 

Odigrane su sve utakmice 15. kola rukometne Premijer lige BiH (drugo kolo proljetnog dijela prvenstva). Nakon poraza vodećeg Gradačca od Bosne u Sarajevu, a velike pobjede Čelika u Gračanici nad istoimenim klubom, zenički rukometaši su sada na diobi prvog mjesta Premijerligaške tabele.  U narednom kolu igra se nekoliko derbija (Gradačac-Konjuh, Čelik-Bosna BH Telekom, Leotar-Gračanica...). Rukometaši Čelika su jesenas, u trećem kolu, pobjedili sarajevsku Bosnu BHT, u Sarajevu (34:32).

 

Prilog pripremili Ekrem Imamović & Press RK Čelik

 

Evo svih rezultata 15. kola i tabele: 

Gračanica -Čelik 29:30

Zrinjski -Prijedor  31:26

Kakanj - Leotar 21:22

Bosna (S)- Gradačac 34:21

Konjuh - Čapljina 33:26

Krivaja - Goražde 34:29

Bosna (V)- Derventa 36:35

 

Tabela nakon 15. kola:

1. Gradačac 15 11 0 4 33 (+65)

2. Čelik 15 11 0 4 33  (+64)

3. Konjuh 15 11 0 4 33  (+41)

4. Goražde 15 9 1 5 28

5. Bosna BHT 15 8 1 6 25

6. Gračanica 15 8 1 6 25

7. Čapljina 15 8 1 6 25

8. Krivaja 15 7 1 7 22

9. Leotar 15 6 1 8 19

10. Bosna Prevent (V) 15 6 0 9 18

11. Prijedor 15 6 0 9 18

12. Derventa 15 5 0 10 15

13. Zrinjski 15 5 0 10 15

14. Kakanj 15 1 0 14 3

 

U narednom, 16. kolu rukometne Premijer lige BiH (15./16.02.2013.), sastaju se:

Čelik – Bosna BH Telekom

Gradačac – Konjuh

Leotar – Gračanica

Čapljina – Krivaja

Goražde – Bosna Prevent

Derventa – Zrinjski

Prijedor – Kakanj

 

Rukometaši ,,Čelika'' koji su sportski ponos Zenice donijeli su sinoć tri nova boda u svoj grad. U fenomenalnoj, vrlo dopadljivoj, oštroj, borbenoj, ali i fer-plej i nadasve muškoj rukometnoj utakmici dva rukometna ,,diva'' – u derbiju 15. kola Premijer lige BiH  ,,Čelik''  je na kraju slavio i bio bolji za jedan gol  (30:29 za Čelik) i tako osvojio nova tri boda. 

Bila je to utakmica dva različita poluvremena, u kojoj je čitavih  60 munita trajao pravi ,,rukometni rat'' dva sportska prijatelja. Domaćima je pripalo prvo poluvrijeme (rezultat 16:15 za Gračanicu), a Čelik je vodio tokom čitavog drugog poluvremena i sa četiri gola razlike i na kraju pobijedio sa jednim golom razlike (30:29). 

 

,,Čelik'' je u prvom poluvremenu poveo samo na  početku utakmice, u prvoj minutu igre (1:0), a onda je u stalnom voćsvu bila vrlo dobra domaća ekipa  ,,Gračanice''. U drugom poluvremenu potpuna repriza prvog poluvremena: oštro, borbeno, kvalitetno, ali sada uz stalnu prednost i voćstvo ,,Čelika''. Nakon izjednačenja (16:16) početkom drugog poluvremena, ,,Čelik''  je poveo i vodio tokom čitavog drugog poluvremena.  Drugo poluvrijeme je ,,otvoreno'' isključenjem večeras odličnog i borbenog desnog beka ,,Čelika'' Elvisa Brkića na dva minuta, a odmah zatim,  zbog prigovora za to (neopravdano) isključenje - na još dva minuta. Rukometaši ,,Gračanice'' nisu to iskoristili, nego su kod igrača više u četiri minuta ,,dozvolili'' da ,,Čelik''  izjednači, a onda povede i obezbijedi prednost u golovima  čitavo drugo poluvrijeme.  

 

,,Čelik'' je protiv sebe na ovoj utakmci, pored  izvrsnog protivnika, imao i oko 1.500 frenetičnih domaćih navijača, koji 60 minuta nisu prestajali sa glomoglasnim ali kulturnim navijanjem za svoje ljubimce. Ipak, iskusna ekipa ,,Čelika'', pod dirigentskom ,,palicom'' novog Šefa stručnog štaba Zdene Antovića je ,,pametno'' utakmicu privela kraju.

Na vrhu tabele Premijer lige BiH je ostao isti poredak (,,Gradačac'' prvi, a ,,Čelik'' drugi), ali je ,,Čelik'' bodovno stigao prvolasiranog RK ,,Gradačca'', sa kojim sada ima isti broj bodova (33), a ,,Gradačac'' je bolji od ,,Čelika''  samo za jedan gol (Gradačac ima gol razliku 65, a ,,Čelik'' 64 gola). 

 

Sljedeće sedmice su ponovo na tapetu dva derbija kola Premijer lige: u prvom ,,Čelik'' je u Gradskoj areni u Zenici dočekuje  zahuktalu sarajevsku ,, Bosnu'' (koja je sinoć pobijedila ,,Gradačac''), a ,,Gradačac'' dočekuje komšijsku veoma jaku, trećeplasiranu ekipu na tabeli - ,,Konjuh'' iz Živinica. 

 

U ekipi ,,Čelika'' – svi su igrali odlično: lijevi bek Nermin Bašić, zatim desni bek - izvanredni Elvis Brkić, uvijek nenadmašni Davor Kadić, pa Milan Ivančev, Mirza Dervenčić,  Haso Ćosić, Aldin Begagić, Milan Duvnjak... Najviše golova za ,,,Čelik'' ponovo je dao sjajni Davor Kadić (11), zatim Nermin Bašić (7), Elvis Brkić i Mirza Dervenčić (po 4 gola).

Kod ,,Gračanice'' bivši ,,,Čelikov'' igrač Almir Osmanhodžić je takođe zabio 11 golova, reprezentativac BiH Tarik Medžić je dao 5, a Salkić i Emir Ferhategović po 4 gola.

ČELIK: Beganović, Dervenčić (4), Martić, Ćosić (2), Brkić (4), Begagić (1), Kovač, Kadić (11), Begović, Ivančev (1), Rekanović, Gušić, Starčević, Kobilica, Duvnjak, Bašić (7). Trener: Zdeno Antović. Isključenja: ,,Čelik'' - 8 minuta, ,,Gračanica'' -  8 minuta. Penali: ,,Čelik'' 7 (5 golova), ,,Gračanica'' 8 (7 golova).  Sudije: Begić i Knezović (oba Mostar). 

Igrano u Gradskoj dvorani u Gračnici. Gledalaca oko 1.500.  

 

Zdeno Antović je nakon utakmice izjavio:

- Odlična pobjeda u Gračanici. Čestitam mojim momcima, ali nemamo vremena za slavlje. Već u petak čeka nas teška utakmica protiv sarajevske Bosne u Zenici. Idemo dalje... – kaže kratko Antović. 

 

Predsjednik ,,Čelika'' Pane Škrbić ističe:

- Ovakva borbenost ovih sjajnih momaka morala je rezultirati pobjedom. To mogu samo ,,Čelikovi'' čelični momci, sjajni igrači i sjajni ljudi... Hvala im od srca! Ova pobjeda je pet puta veća ako se zna pod kakvim psihičkim presijama i uslovima nemaštine u ovom klubu utakmica je igrana. To znaju samo ovi momci i ja. Svaka im čast! Ponosan sam na njih i oni su istinski ponos Zenice – kaže Pane Škrbić. I dodaje:  Očekujem da će ove igračine  u petak Zeničani i zenička publika nagraditi svojim masovnim dolaskom u Gradsku arenu -  da igrači i publika zajedno pobijede zahuktalu sarajevsku Bosnu, koja je osam dana bila na pripremama u Dubrovniku, a mi, na žalost, nemamo novca ni da odemo na utakmicu na strani. Pozivam sve ljude koji vole Zenicu i rukometni sport da dođu na ovu utamicu i plate ulaznicu, što je njihov odličan doprinos stabilizaciji ovog izvanrednog kluba. Pozivam sve privrednike, kojima je ovaj grad dao šansu da budu to što jesu – glavne ili manje glavne, uspješne ili manje uspješne  firme ovog grada – da se sponzorski predstave u RK ,,Čeliku'' i u Gradskoj areni... Koliko mogu, a mogu ako hoće...

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)