28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 Juli 2012 10:42

Spremni za Olimpijadu?

Svečanost otvaranja Ljetnjih olimpijskih igara u Londonu, nazvana "Ostrvo čuda", počeće u petak, 27. jula, simbolično u 20 sati i 12 minuta (20:12), na Olimpijskom stadionu.  Umjetnički direktor svečanosti je britanski reditelj i producent Deni Bojl (Danny Boyle), autor filmova "Trejnspoting", "28 dana kasnije" i "Milioner iz blata" za čiju režiju je 2008. godine dobio Oskara.
"Naziv ceremonije 'Ostrvo čuda' bi trebalo da ukaže na raskošnu kreativnost Velike Britanije i na nepredvidivost i inventivnost njenog naroda", rekao je Bojl za "Dejli Telegraf".


Bojl kaže da će za potrebe otvaranja Olimpijski stadion biti pretvoren u "idilični seoski krajolik Ostrva i gledaoci će vidjeti sve što zaista predstavlja njegovu suštinu".  Iako se još ne zna kako će izgledati ceremonija, poznato je da će trajati tri sata i da će učestvovati 15.000 dobrovoljaca. Svečanost će započeti oglašavanjem naročitih zvona koje je izlila livnica "Vajtčapel Faundri". Ona je u Ginisovu knjigu rekorda ušla kao najstarija britanska firma za proizvodnju zvona iz 16. vijeka.
Po dolasku britanske kraljice Elizbete Druge na stadion, uvodne govore će održati predsjednik Olimpijskog komiteta Žak Rog i predsjednik Organizacionog odbora Igara, bivši atletičar Sebastijan Kou. Slijedi defile sportista svih zemalja - učesnica, po abecednom redu. Prema protokolu i u čast postojbine Igara, prva će stadionom proći reprezentacija Grčke, a domaćni, Britanci na stadion ulaze posljednji.


Poslije intoniranja himne Igara i podizanja olimpjske i zastava zemalja-učesnica, po jedan sportista, sudija i trener iz reprezentacije domaćina položiće olimpijsku zakletvu kojom će se u ime svih učesnika obavezati na fer takmičenje.
Olimpijska baklja će iz ruke u ruku sportista stići do posljednjeg koji će njome zapaliti olimpijsku vatru na stadionu.
Prema običaju, tajna je ko će biti posljednji nosilac baklje i kako će zapaliti olimpijsku vatru na stadionu. Organizatori su saopštili da svečanost košta 36 miliona eura. Očekuje se da će oko četiri milijarde ljudi gledati TV-prenos spektakla kojim Velika Britanija želi da zasjeni otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.