Printaj ovu stranu
nedjelja, 15 Juli 2012 11:51

Foto: Naši paraglajderi u Ohridu

Paragliding reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila je na 3. evropskom prvenstvu u preciznom slijetanju, koje je održano u Makedoniji u Ohridu. Ovo je prvo veliko takmičenje ove vrste na kojem je svoj nastup ostvarila i naša zemlja, a reprezentaciju su činili Mirvad Zenuni, Ferid Memić, Zoran Petrović i Dino Delić. Njihovi ukupni rezultati pozicionirali su BiH na 12. mjesto, ispred ekipa Rumunije, Holandije i Albanije.

 

„Ne bismo bili iskreni kada bismo rekli da smo zadovoljni našim rezultatom na svom prvom Evropskom prvenstvu, ali kada uzmemo u obzir da su ostale reprezentacije desetak dana prije početka takmičenja vršile trenažne letove i po takmičaru prosječno napravile po 20 slijetanja na cilj, možemo ipak reći da smo imali solidan nastup. Od ukupno 12 serija na takmičenju koje su se bodovale za ukupni rezultat mi smo u prvih 6 upoznavali mogućnosti krila koja smo posudili za ovo takmičenje i ispitivali poligon za slijetanje“, kaže Mirvad Zenuni, selektor reprezentacije. Nosilac titule evropskog prvaka u kategoriji ekipno je Slovenija, drugo mjesto osvojila je Češka, a na treće mjesto pripalo je reprezentaciji susjedne nam Srbije. U muškoj pojedinačnoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Dimitar Ralev iz Bugarske, Goranu Đurkoviću iz Srbije drugo, a bronzana medalja pripala je Slovencu Matjažu Slugi. U ženskoj kategoriji titulu evropske prvakinje ponijela je mlada Srbijanka Milica Marinković, vicešampionski rezultat ostvarila je Litvanka Jolanta Romanenko, dok je treće plasirana bila Čehinja Barbora Smutna.

 

Pored samog takmičenja naši reprezentativci su imali i druge zadatke u Ohridu. Naime promovisali su letilišta u Bosni i Hercegovini, te Predsvjetsko i Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju. Mirvad Zenuni, direktor pomenutih takmičenja kaže da je pojavljivanje naše reprezentacije u Ohridu bilo izuzetno važno, jer smo domaćini Svjetskog prvenstva u ovoj paragliding disciplini 2013 godine, koje će biti održano na Bjelašnici. „Nakon što smo završili prezentaciju našeg takmičenja gotovo su sve reprezentacije učesnice ohridskog takmičenja potvrdile dolazak na Bjelašnicu. Pored evropskih zemalja svoje učešće su do sada potvrdile Indonezija i Kolumbija“, tvrdi Zenuni. Pored najavljenih dolazaka na takmičenja u BiH mnoge reprezentacije i paragliding škole su pokazale interes za dolazak u našu zemlju radi rekreativnog letenja i upoznavanja naših terena za letenje, što je izuzetno bitno kada je u pitanju razvoj ovog sporta i promocija turističkih potencijala BiH.

 

„Ovo je sjajna prilika da državljane BiH pozovemo na Predsvjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju koje će biti održano na Bjelašnici od 23. do 26. avgusta, kao organizator garantujem dobru zabavu i atraktivno takmičenje. Na taj način ćete dati podršku našim reprezentativcima“, zaključuje Mirvad. Naši piloti paraglidera se nadaju da će u narednom periodu dobiti podršku vlasti i sponzora, jer je za organizaciju ovako velikih takmičenja potrebno dosta materijalnih sredstava i logističke pomoći.

 

Nastup su podržali: Općina Zenica, Turistička zajednica ZDK, IK banka, Gradska kafana Gallery, Caffe Passage, Pero d.o.o.  i Zenicablog 


POGLEDAJTE GALERIJU SA OHRIDA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)