28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 18 Decembar 2014 15:34

Pod lupom: Finalni izvještaj

Koalicija 'Pod lupom' predstavila je na press konferenciji u Sarajevu svoj Finalni izvještaj o nestranačkom posmatranju Opštih izbora 2014. Izvještaj na 40 strana donosi rezultate nadgledanja sveukupnog ambijenta u BiH prije, tokom i nakon izbora, ali i preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva.

 

Preporuke Koalicije 'Pod lupom' imaju za svrhu ponuditi određena unapređenja izbornog procesa, a nastale su kao rezultat dugoročnog posmatranja svih segmenata izbornog procesa. S jedne strane, preporuke se tiču izmjena ustavnog okvira kojim se omogućava pasivno biračko pravo za sve građane BiH. U pogledu pravnog okvira, odnosno Izbornog zakona BiH, Koalicija ukazuje na potrebu uvođenja instituta vanrednih izbora, kao i rokova za formiranje izvršne vlasti na svim nivoima. 

 

S druge strane, najveći dio preporuka se odnosi na unapređenje i efikasnost samog izbornog procesa u užem smislu: skraćivanje rokova od dana raspisivanja izbora pa do objave konačnih rezultata, unapređenje načina imenovanja i obuka članova u lokalnim izbornima komisijama, pravljenje temeljne promjene u načinu imenovanja i obuka članova biračkih odbora, te sprečavanje 'trgovine' mjestima u biračkim odborima.

 

Neophodno je usvajanje Kodeksa ponašanja tokom izborne kampanje kojim bi se sprječila zloupotreba javnih resursa. Takođe, neophodno je unaprijediti sistem finansijske kontrole političkih stranaka, ne samo u izbornoj godini. Kada je u pitanju sam izborni dan i proces glasanja i brojanja, predložena su određena rješenja koja treba da smanje prostor za eventualne manipulacije i zloupotrebe.

 

Kompletan izvještaj možete preuzeti ovdje.