Printaj ovu stranu
nedjelja, 26 Oktobar 2014 11:28

Promatranje ponovnog brojanja

Koalicija 'Pod lupom' akreditirala je 12 svojih posmatrača koji trenutno posmatraju proces ponovnog brojanja glasova sa 126 biračkih mjesta iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Posmatrači Koalicije jedini su nestranački posmatrači u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, a dozvoljeno im je da posmatraju brojanje glasova, sortiranje i verifikaciju, što je relativno ograničen pristup. Posmatrači Koalicije nemaju pristup magacinskom dijelu gdje se odlaže materijal, ali dobijaju kopiju rezultata za sve što se broji, saopćila je Koalicija "Pod Lupom".

 

Posmatrači Koalicije bili su spremni za posmatranje već 15.oktobra jer je najavljeni početak ponovnog prebrojavanja bio 16.oktobar, a stvarno prebrojavanje je počelo dva dana poslije, 18. oktobra 2014.

 

Iako se kompletan proces ponovnog brojanja za određeni broj biračkih mjesta, u odnosu na očekivanje javnosti i političkih subjekata odvija sporo, Koalicija "Pod lupom" podržava Centralnu izbornu komisiju u nastojanju da ispravi greške koje su napravljene tokom izbornog dana. Koalicija naglašava da je ponovno brojanje glasova pokrenuto radi grešaka koje su napravili birački odbori na terenu, a ne sam CIK BiH, navodi se u saopćenju Koalicije.

 

Nakon završetka procesa ponovnog brojanja glasova, Koalicija će u javnost izaći sa vlastitim zapažanjima vezanim za ovaj proces.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)