Printaj ovu stranu
petak, 10 Oktobar 2014 15:55

SDP o grijanju Zeničana

Saopštenje SDP BIH ZDK  o grijanju u Zenici  -Kakvu ćemo sezonu grijanja imati ove godine, kad znamo da je prošle sezone grijanja bilo šest dugih prekida grijanja. Mi smo našli rješenja zajedno sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i  pokrenulia aktivnosti da riješimo probleme grijanja.

U skladu sa EU direktivama, napravili smo rješenja za grijanje  Zenice, ZDK i Sarajevskog kantona . U narednom periodu ćemo obezbijediti:

snabdijevanje jeftinom toplotnom energijom u zimskom periodu,

zdraviji okoliš i

otvaranje novih tradnih mjesta kroz radove

 

Imamo dva rješenja koja uključuju:

iskorištenje toplotne energije iz TE Kakanj za potrebe grijanja  Zenice i općina  Visoko, Podlugovi, Ilijaš, Breza i Sarajevo

korištenje otpadne toplote iz Čeličane ArcelorMittal za grad Zenicu.

Realizacijom prijedloga iskorištenja toplote iz TE Kakanj aktiviraju se infrastrukturni radovi; gradnja vrelovodnih vodova za isporuku toplote; obezbjeđuje se otvaranje novih radnih mjesta, uključuju se preduzeća za distribuciju toplotne energije krajnjim potrošačima. Povećava se efikasnost rada TE Kakanj, čime se korisnicima obezbjeđuje jeftina energija iz domaćih resursa uz manji nivo zagađenja okoliša. 

 

Za grijanje navedenih općina uključujući i Sarajevo, satno će se trošiti 400 MW toplote iz TE Kakanj. Sada se  ova toplota ispušta u rijeku Bosnu.

Istovremeno se za grijanje nabavlja zemni plin, koji je visoke cijene, pa je grijanje skupo. To je razlog isključenja brojnih domaćinstava i prelazak istih na korištenje uglja na individualnim ložištima.

Ono što želimo da uradimo je energetska, ekološka i ekonomska logika.Hoćemo  da se za grijanje koristi otpadna tehnološka toplota, koja predstavlja domaći proizvod. Sredstva koja će se uštediti će se dijelom usmjeriti na izgradnju novih energetskih blokova i podizanje kvaliteta i sigurnosti rada u rudnicima.   

Za grad Zenicu smo predvidjeli iskorištenje otpadne toplote iz čeličane ArcelorMittal, umjesto dosadašnjeg korištenja toplotne energije iz kotlova Toplane Obavljeni su dogovori, usaglašeni stavovi između kompanija ArcelorMittal JP «Grijanje» i Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Ovo rješenje omogućuje da se na godišnjem nivou ostvare uštede do 6 miliona maraka, što će uticati na značajno sniženje cijena grijanja koje plaćaju građani uz istovremeni manji nivo zagađenja reduciranjem i obustavljanjem rada kotla Toplane za grijanje grada.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je za oba projekta predvidjelo uključenje Fonda za zaštitu okoliša i aktiviranje povoljnih kredita preko Razvojne banke.

 

Dok za grijanje Visokog, Breze postoji pisana potvrda o interesu za provođenje ovakve aktivnosti u Zenici nažalost imamo višegodišnju opstrukciju bilo kakvog rješnja osim nerealnog projekta sa plinom koga nema i strancima koji to treba da plate novcima kojih nema.

 

Ostaje da gradjani odluče hoće li i dalje da pred izbore slušaju lažna , skupa i nerealna obećanja ili će prepoznati da postoje i rješenja koja su naša domaća, u skladu sa opredjeljenjima da idemo u evropske integracije. Koristimo našu bosanku snagu i pamet i gradimo ono  što je najbolje za nas u ZDK. i Zenici.

 

  Odjel za odnose sa javnošću

   OO SDP BiH Zenica

Posljednje od

Povezani članci (by tag)