Printaj ovu stranu
četvrtak, 09 Oktobar 2014 01:47

CIK: 60.000 posmatrača izbora

Održavanje predstojećih opštih izbora u BiH pratiće oko 60.000 posmatrača, a ovako veliki broj mogao bi stvoriti probleme Centralnoj izbornoj komisiji BiH, istaknuto je na njenoj sjednici.

 

"Ne sjećam se da smo ranije ovoliko promatrača akreditirali. Čekam analizu svih pokazatelja za kolegij jer može biti problema. No, možda je ovo i dobro da bi izborni proces bio sigurniji", rekao je Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a. Član ove komisije Branko Petrić naveo je da je akreditovano oko 8.000 posmatrača iz domaćih i međunarodnih udruženja i organizacija, a ostatak su posmatrači političkih stranaka u BiH.

 

"Svaki posmatrač na biračkom mjestu može tražiti ponovno brojanje glasova i mi se o tome moramo očitovati", upozorio je Petrić, dodavši da će nakon izbora 12. oktobra biti zanimljivo vidjeti analizu doprinosa ovolikog broja izbornih posmatrača. Članovi CIK-a danas su razmatrali zahtjeve 22 međunarodne organizacije za akreditovanje njihovih posmatrača. Većina zahtjeva je odobrena, a Petrić se usprotivio akreditovanju i bh. državljana koji su zaposleni u međunarodnim organizacijama.

 

"Nelogična je situacija da jedna osoba, kao bh. državljanin, ovdje bude i glasač i strani posmatrač", obrazložio je Petrić, a član CIK-a  Irena Hadžiabdić napomenula je da su u dosadašnjoj praksi odobravane akreditacije za naše državljane zaposlene u međunarodnim institucijama. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)