Printaj ovu stranu
četvrtak, 18 Septembar 2014 02:11

Zaimović-Uzunović o problemu pasa

Dr. Nermina Zaimović-Uzunović - Zastupnica SDP BiH  u PD Parlamentarne Skupštine BiH  - PREDMET: Saopštenje za medije -  U gradovima BiH  svakodnevne su  pojave  napada čopora pasa na djecu, osobe starije dobi i žene.Iz raspoloživih informacija jasno se vidi da broj napadnutih i povrijedjenih osoba vrtoglavo raste. Vlast na lokalnom nivou nije provela Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja usvojen u Parlamentu BiH 2009. godine. 


Kao zastupnica u Paralmentu BiH osjećala sam  obavezu i odgovornost da se u domenu svojih nadležnosti angažujem da se problem pasa lutalica riješi. Zato sam predložila izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim bi se riješilo ovaj , za gradjene važni problem. 

 

Upozoravala sam i obrazlagala da ukoliko se predložene izmjene Zakona ne usvoje  u hitnoj proceduri problem napada opasnih , sterilisanih pasa će postati naše goruće pitanje. 

Nažalost, procedura oko usvajanja zakona nije se završila do kraja mandata ovog saziva parlamenta, a problem je narastao do te mjere da je ograničeno kretanje , a da se gradjani ne smiju ni braniti od krvoločnih divljih životinja jer će završiti u zatvoru. 

 

Obećanja lokalne vlasti u Sarajevu da će riješiti problem najmanje 10000 pasa sa sarajevskih ulica,a pri tome nema mjesta u skloništima za pse je predizborno obećanje.

Ponovo pozivam gradjane BiH da zajedno uradimo da ne bude napada pasa lutalica,  da nema širenja zaraza, da nam ujutro travnjaci budu čisti i da budu mjesta gdje će se igrati djeca , da zajedno usvojimo evropske Zakon koji nam to garantuje. Uradimo zajedno da promijenjeni  Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja bude  prvi zakon u Parlamentu BiH nakon izbora . 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)