30 Novembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Avgust 2014 04:14

Anketa: DF i Suljagić vodeći u FBiH

Predizborna anketa Nacionalnog demokratskog instituta u BiH (NDI), pravljena od 19. do 27. jula ove godine, na uzorku od 2.067 ispitanika u Federaciji BiH (1.062) i Republici Srpskoj (1.005) pokazuje da, kada je u pitanju rejting stranaka koje će učestvovati na oktobarskim izborima, nije bitno promijenjen u odnosu na prethodno ispitivanje.


Dakle, Demokratska fronta BiH - Željko Komšić najbolje kotira i ima 22 posto glasova, Stranka demokratske akcije (SDA) 14, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osam, baš kao i Savez za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratska partija (SDP) šest posto, a procent onih koji još ne znaju za koga će se opredijeliti u oktobru je sa 15 porastao na 23 posto.

Među ispitanicima, biračima koji su odlučili izaći na izbore, 31 posto svoj će glas dati DFBiH, za SDA se odlučilo 21 posto ispitanika, 11 posto za HDZ i SBB, osam posto za SDPBiH, a pet posto za HDZ 1990. Kada je u pitanju izbor za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, 19 posto birača koji izlaze na izbore glasat će, kaže anketa, za Emira Suljagića (DF), 17 posto za Bakira Izetbegovića (SDA), 16 posto za Fahrudina Radončića (SBB), devet posto za Bakira Hadžiomerovića (SDPBiH), a pet posto za dr. Mustafu Cerića. U utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH vodi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a (11 posto), slijedi ga Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 - šest posto glasova odlučenih birača, te Ante Popović, kandidat DF-a - dva posto glasova.

Oslobođenje