28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 Juli 2014 19:38

Fatma: Iftar za žene u garnizonu

Aktivistice Asocijacije „Fatma“ Zenica su umjesto tradicionalnog iftara za svoje članice i simpatizerke, ovog Ramazana organizirale iftar za žene koje su zbog nedavnih poplava evakuisane i smještene u zeničkom garnizonu. Iftar je 15.7.2014. godine poslužen u motelu „Almy“ Zenica, a prisustvovalo je oko 40 žena, djevojaka i djece iz Kolića, Topčić Polja, Mošćanice, Bistrice...

 

Predsjednica Asocijacije „Fatma“ Zenica Edina Kos-Burić je u uvodnom obraćanju naglasila da je ovaj iftar skromni, ali iskrenim nakanama potaknut, izraz podrške i razumijevanja porodicama koje su izgubile svoje domove.

 

Svojim prisustvom, ali i materijalno i organizacijski ovaj posebni iftar su podržale i dr. Mirsada Muratović - aktivistica Asocijacije „Fatma“ Zenica, Selvedina Sarajlić-Spahić - predsjednica Asocijacije „Fatma“ ZDK i  dr. Nermina Kapetanović – predsjednica Asocijacije žena SDA BiH. 

 

One su također u svojim obraćanjima izrazile susosjećanje sa onim što su ove žene proživjele i proživljavaju još uvijek, te naglasile svoju želju da ovaj iftar bude tek prvi u nizu budućih vidova podrške i druženja koje će nastojati uprličiti za ovu osebujnu grupu žena i djece.

 

Postiftarsko vrijeme je provedeno u pozitivnoj atmosferi uz kahvu i razgovor, a o veličini i jačini žene Bošnjkinje svjedoči i činjenica da su i u okolnostima u kojima žive, žene iz garnizona napravile pekmezli-hurmašicu kao znak zahvale za organizaciju ovog za njih izuzetno osvježajućeg izlaska.