29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Decembar 2013 21:39

Politička akademija DF-a

Članovi Općinskog i Kantonalnog odbora demokratske fronte Zenica danas su, u prostorijama poslovnog centra UNITIC u Sarajevu, učestvovali na prvom radnom skupu, čime je svečano počela sa radom Politička akademija Demokratske fronte BIH.


Odluka o njenom osnivanju donesena je na sjednici Predsjedništva stranke 22.11. zbog potrebe za novim pristupom u političkom životu i javnom djelovanju u Bosni i Hercegovine, koji na prvo mjesto stavlja odgovorno i učinkovito sudjelovanje svakog člana i članice Demokratske fronte BH u javnopolitičkom prostoru Bosne i Hercegovine.

Kako su u uvodnom obraćanju istakli predsjednik Demokratske fronte gosp. Željko Komšić, generalni sekretar stranke gosp. Sifet Podžić, član Predsjedništva stranke gosp. prof. dr. Damir Marjanović te koordinatorica Akademije gđa Šemsa Alić, Akademija ima za cilj da postane okosnica novog pristupa u političkom životu i javnom djelovanju u Bosni i Hercegovini, odnosno garancija odgovornosti i kvalitete u BiH politici.


U okviru Akademije, predviđeno je formiranje stručnih vijeća kao stalnih savjetodavno-radnih tijela za određene oblasti javnih politika. Pored Vijeća za organizacijski razvoj, Akademija će imati Vijeća za politička, građanska, ekonomska, socijalna i kulturna prava, koja će zajedno sa članstvom i građanstvom, pripremiti konkretne programe djelovanja stranke u prioritetnim oblastima.


Naglašeno je da članovi i članice Vijeća Političke akademije Demokratske fronte ne moraju biti stranačke osobe, već da su glavni kriteriji lična spremnost, stručnost i inventivnost u pristupu rješavanja konkretnih problema bh. društva. Članovi i članice Vijeća će biti i priznati stručnjaci i stručnjakinje iz dijaspore. U radnom dijelu Akademije, održane su uvodne obuke o temama „Registracija političkih stranaka za učešće na izborima" i „Finansiranje političkih stranaka" , kao i „Javni nastup: Osnove komuniciranja u i sa javnosti".


Prvom radnom skupu Akademije prisustvovali su, članovi i članice Predsjedništva Demokratske fronte, rukovodstvo Akademije, novoizabrani predsjednici i predsjednice kantonalnih i općinskih odbora, članovi i članice općinskih, kantonalnih i regionalnih odbora Demokratske fronte, te drugi domaći i međunarodni gosti i gošće.