25 Septembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 Decembar 2013 06:57

Apel za smanjenje zagađenja

APEL KOMPANIJI ARCELOR MITTAL ZA SMANJENJE OBUJMA PROIZVODNJE/SMANJENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA U ZENICI - Ovih dana smo svjedoci  alarmantnog zagađenja zraka u Zenici, što je prvenstveno rezultat rada kompanije  Arcelor Mittal Zenica, ali i ne samo njega; tome doprinosi i zemljopisni  položaj grada, trenutno posebice nepovoljne atmosferske prilike, ali i povećan obujam korištenja uglja za zagrijavanje privatnih kuća u gradu Zenici (i okolici). 


Po podatcima općine Zenica, mogu se vidjeti službene vrijednosti svih štetnih materija prisutnih u zeničkom zraku, iz čega uočavamo da su te vrijednosti na izuzetno visokoj razini. U Zenici je danas, 10.12.2013, izmjereno od 160 do 190 mikrograma prašine, ali Zenica ima još veći problem s visokom koncentracijom sumpor dioksida. Ona iznosi oko 400 mikrograma, a  to je izuzetno povišena vrijednost. 

 

Ono što posebice zabrinjava, jeste i prisustvo kancerogenog benzena u zraku, a još više njegova kontinuirano  visoka koncentracija.  Zbog svega nabrojanog, upućujemo apel nadležnima u kompaniji Arcelor Mittal Zenica, da barem u ovom periodu godine, zbog dodatno nepovoljnih atmosferskih prilika, smanje proizvodnju i tako pokušaju bar ublažiti ove (pre)visoke vrijednosti štetnih tvari koje direktno nepovoljno utječu na zdravlje građanki  i građana našeg grada Zenice.

 

Općinski Odbor HDZ 1990 Zenica