Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 09 Septembar 2013 20:21

SDA o Popisu stanovništva

Od 01. do 15. oktobra ove godine bit će obavljen prvi zvanični poslijeratni popis stanovnika, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, te prvi od proglašenja samostalnosti i nezavisnosti naše zemlje i njenog međunarodnog priznanja. Samim tim, radi se o jednoj od najvažnijih postratnih aktivnosti. Popis je važan iz više razloga, a posebno zbog toga što će neke snage u zemlji njegove rezultate pokušati zloupotrijebiti u cilju legaliziranja rezultata etničkog čišćenja, dodatnih nacionalnih podjela i slabljenja BiH.

 

Iz navedenih razloga želimo građanima ukazati na sljedeće:

 

Prvo, Bosna i Hercegovina je prema dejtonskom ustavu primarno država tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata i svi su oni njeni građani, odnosno državljani. 

Drugo, Bošnjacima se dugo žele nametnuti kojekakve dileme u pogledu etničkog, odnosno nacionalnog izjašnjavanja i ovakve su aktivnosti posljedica nastojanja da se Bošnjaci rasloje ili podijele.

 

Treće, od broja stanovnika će u narednih deset godina, odnosno do sljedećeg popisa, zbog ustavno-političke strukture BiH, zavisiti najvažnije političke odluke i strateška opredjeljenja od kojih će zavisiti i budućnost naše zemlje.

 

Iz ovih razloga, Stranka demokratske akcije poziva Bošnjake da se tokom predstojećeg popisa izjasne upravo tako – kao Bošnjaci, odnosno Bošnjakinje, jer će svako drugačije izjašnjavanje najdirektnije značiti njihovo svrstavanje u red ostalih.

 

 

OO SDA Zenica

Posljednje od

Povezani članci (by tag)