Printaj ovu stranu
utorak, 04 Juni 2013 22:58

Smjena premijera i ministra

Općinski odbor SDP Zenica zatražio je smjenu premijera i ministra u Vladi Zeničko - dobojskog kantona, Fikreta Plevljaka i Raifa Seferovića. Ovo je odlučeno na sjednici OO SDP, čime je postalo jasno da su aktuelni premijer i ministar prometa ovog kantona izgubili "bazu" onih koji su ga na to mjesto i predložili, ekskluzivno saznaje Zenicablog. 

 

Još prije desetak dana u krugovima bliskim zeničkom SDP-u moglo se čuti da se od premijera Plevljaka traži da smjeni ministra Seferovića, a ako ne želi, da ide zajedno s njim. Plevljak je tada, ali i danas, tvrdio da "nema nikakvih informacija o tome". On je danas boravio na sjednici Predsjedništva SDP BiH, ali ništa na ovu temu, nije saopćeno iz glavnog štaba ove stranke. Da li će SDP Zenica insistirati na smjeni dvojice "kadrova" ili će oni "demokratski sami uputiti ostavke" za sada nije poznato, jer je priča o ovoj odluci još pod "embargom za objavljivanje" lokalnog SDP-a.

 

Kako se nezvanično saznaje, premijeru i ministru se najviše "spočitava" da su se udaljili od baze, da su zapošljavali kadrove bez konsultacija sa svojom strankom, ali i da se ministar Seferović previše "zbližio" sa određenim firmama i kadrovima bliskim opozicionoj SDA.  SDP Zenica, Predsjedništvo SDP BiH, ali ni Plevljak i Seferović, nisu se do ovog trena oglasili o zahtjevu za smjenom. ono što je sigurno je da je "pukla" veza između SDP-a Ze - do kantona i Zenice okupljenog oko Mirsada Mešića i Saida Mujkanovića sa jedne strane, te Plevljaka i Seferovića sa druge strane. 

 

Odranije je poznato da je Plevljakov SDP-ov tim kojeg još čine ministrica zdravstva Senka Balorda, ministar policije Rifat Delić, ministar obrazovanja Mirko trifunović i ministrica pravosuđa Romana Brkić bili vrlo kompaktan, pa su i na protokolarne susrete išli uvijek zajedno. Ne zna se hoće li ostali ministri iz ove stranke sada poslušati svoje baze ili se solidarisati sa premijerom i kolegom ministrom, što bi izazvalo novu krizu vlasti u ZDK, drugu, nakon izlaska SDA iz Vlade. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)