08 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 Oktobar 2012 14:40

SDA predstavila osam načelnika

Stranka demokratske akcije (SDA) proglasila je danas ubjedljivu pobjedu na području Zeničko-dobojskog kantona. Predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a Mirsad Zaimović izjavio je da će SDA imati načelnike u općinama Zenica - Husejin Smajlović, Kakanj - Nermin Mandra, Visoko - Amra Babić, Olovo - Džemal Memagić, Vareš - Avdija Kovačević, Zavidovići - Suad Omerašević, Maglaj - Mehmed Mustabašić i Tešanj - Suad Huskić.

 

„SDA je ubjedljivi pobjednik lokalnih izbora 2012. Naš kandidat Husejin Smajlović s više od 70 posto glasova je pobjednik u Zenici i ima najbolji izborni rezultat za načelnike u BiH. SDA ima načelnička mjesta u svim većim gradovima kantona. Posebno su nam drage pobjede u Kaknju i Varešu gdje je SDP dugo imao svoje načelnike i u Varešu gdje je teško stanje, pokušat ćemo donijeti promjene. Dobili smo i načelničko mjesto u Olovo gdje je novi načelnik dokazani privrednik Džemal Memagić. U Visokom je pobijedila Amra Babić, prva načelnica na Balkanu, koja je pokrivena maramom. U Maglaju je povjerenje ponovo dobio Mustabašić“, kaže Zaimović. Po njegovim riječima, SDA je u ZDK-u na listama za općinska vijeća osvojila 56.000 glasova, što je za 10.000 više nego SDP i SBB zajedno.

 

„Dobili smo 14.000 glasova više nego na posljednjim izborima, dok je SDP izgubio 14.000, a SBB 7.000 glasova. Rezultat je kvalitetnih kadrova i kvalitenih programa SDA, ali i neodgovornog ponašanja stranaka koje su na vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjim mjesecima. Građani koji su glasali za SDA, građani osam najvećih općina, poslali su jasnu poruku sadašnjim vlastima u ZDK-u da odu sami što prije ili ćemo napraviti potez kao u Kantonu Sarajevo i to vrlo brzo“, rekao je Zaimović. Predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a Mirsad Zaimović rekao je, kako su se održavanjem lokalnih izbora stekli uvjeti za promjene u Vladi ZDK-a, gdje su u junu smijenjeni ministri ove stranke.

 

„Novi načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević bez razloga je smijenjen s mjesta ministra za boračka pitanja, nova načelnica Općine Visoko Amra Babić smijenjena je s mjesta ministrice finansija ZDK-a. Građani su na ovim izborima pokazali šta misle o njima, ali i onima što su ih smijenili. Nama su se iz aktuelne parlamentarne većine obratili i rekli da ovako više ne ide, da parlamentarna većina ima probleme unutra. Birači su poslali jasnu poruku i vrlo brzo ćemo poraditi na tome“, kaže Zaimović. U Kantonalnom odboru SDA ZDK-a uvjereni su da neće imati problema da naprave većinu u općinskim vijećima u ovom kantonu.