Printaj ovu stranu
subota, 06 Oktobar 2012 06:32

Počinje izborna ćutnja

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će biti održani u nedjelju, 7. oktobra. U poglavlju 16. Mediji izborni proces, Izbornog zakona, Član 16.11 se kaže: "U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta".


Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti će stupiti na snagu u subotu, 6. oktobra u 7.00 sati, a trajaće do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 7. oktobra.  RAK, također, podsjeća na Član 16.10 Izbornog zakona BiH u kojem se navodi: "U periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta neće se objavljivati rezultati istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima".


Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima stupa na snagu u petak 5. oktobra u 7.00 sati i traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedelju, 7. oktobra 2012. godine, saopćeno je iz RAK-a.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)