Printaj ovu stranu
nedjelja, 19 Avgust 2012 00:13

Firme finansirale stranke

Služba za reviziju finansiranja političkih stranaka Centralne izborne komisije u svojim najnovijim izvještajima pronašla je da su 2010. godine gotovo sve stranke u BiH kršile Zakon o finansiranju političkih stranaka, najčešće po osnovu primanja donacija iz nedozvoljenih izvora, te ostvarivanja prihoda od izdavanja imovine koja nije u njihovom vlasništvu.

Revizori su, između ostalog, utvrdili da je izdavanjem prostorija u Zenici, Gračanici, Varešu, Zavidovićima i Bosanskom Grahovu, odnosno stana i garaže na Ilidži, koji nisu u njenom vlasništvu, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine nedozvoljeno ostvarila ukupno 37.138,95 KM.

 

U Zenici je ostvaren prihod od izdavanja pod zakup poslovnih prostorija u Masarikovoj, na broju 48, u iznosu od 29.712,00 KM. Među anonimnim donatorima, od kojih je SDP prikupljao priloge mimo Zakona o finansiranju političkih stranaka, su Laburistička stranka Engleske i Internationalni Center za projekat “Pravda radnicima sada“, koji je provodio Forum sindikalnih aktivista SDPBiH. Od inostranih donatora za realizaciju projekata, SDP BiH primila je sredstva u iznosu od 90.555,66 KM.

 

Stranci demokratske akcije takođe je posvećen poduži revizorski izvještaj. Kantonalni odbor SDA Zeničko–dobojskog kantona Zenica je, na primjer, kao 'ostali' prihod iskazao iznos od 5.000,00 KM, a za koji je utvrđeno da je ostvaren od imovine koja nije u vlasništvu stranke. Naime, SDA je u 2009. godini primila ova sredstva na ime izdavanja poslovnih prostorija u Hotelu „Balkan“ Zenica pravnim licima, a kako bi to prikrila, sredstva je iskazala na kontu razgraničenih prihoda.

 

U izvještaju revizora pojašnjeno je da je Općina Zenica 4. avgusta 1997. godine ustupila Kantonalnom odboru SDA Zeničko–dobojskog kantona pravo korištenja objekta Hotela „Balkan“ na neodređeno vrijeme, a na osnovu ugovora SDA je objekat renovirala, nakon čega je 2007. godine, podnijela zahtjev Općinskom sudu Zenica za uknjižavanje ove nekretnine u vlasništvo stranke, što ni do dana obavljanja revizije finansijskih izvještaja nije završeno.

 

Što se tiče primanja donacija iz nedozvoljenih izvora, 27. avgusta 2010. godine, Centrala SDA je primila prilog pravnog lica “ALMY “ d.o.o. Zenica, koje je u 2010. godini imalo sklopljen ugovor sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona, u iznosu od 2.000,00 KM. Isti odbor je primio i prilog pravnog lica “EURO-ASFALT “ d.o.o. Sarajevo u iznosu od 11.800,00 KM, koje je u 2010. godini, imalo sklopljene ugovore sa Općinom Novo Sarajevo i Općinom Novi grad Sarajevo.

Također je utvrđeno da je Centrala SDA primila prilog pravnog lica “BABIĆ-BISSTOURS “ d.o.o. Zenica u iznosu od 2.000,00 KM. “BABIĆ-BISSTOURS “ d.o.o. Zenica je tokom 2010. godini imalo sklopljen ugovor sa Sudskom policijom Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Tokom 2010. godine, Općinski odbor SDA Zenica je primio dva priloga od“Brkić Petrola“ d.o.o. Zenica, koji je tokom 2010. godine imalo sklopljen ugovor sa Općinom Zenica i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko–dobojskog kantona, u iznosu od 4.000,00 KM. Tešanjskoj organizaciji, pomagala je “HIFA“ d.o.o. Tešanj koja je tokom 2010. godine imala sklopljen ugovor sa Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i “HIFA-BENTZ“ d.o.o. Tešanj, koja je imala sklopljen ugovor sa MUP-om Zeničko–dobojskog kantona.

 

Sa grupacijom „HIFA“ je poslovala i Stranka za Bosnu i Hercegovinu koja je primila novčane priloge, u iznosu od 6.000,00 KM, od privatnih preduzeća koja su tokom 2010. godine sa vladom sklapala ugovore o javnim nabavkama.

 

rtvze.ba

Posljednje od

Povezani članci (by tag)